744 1

Чехия иска единна европейска армия

Според чешкия премиер външните граници на ЕС трябва да бъдат защитени

Росен Стойчев

Страните в Европа се нуждаят от съвместна армия. Това бе заявено от премиера на Чехия Богуслав Соботка, цитиран от Ceske novini.

“Страните в Европа имат нужда от единна армия. Имиграционната вълна показа, че е нужна защита на външните граници на ЕС. Убеден съм, че за в бъдеще ние няма да се справим без съвместна армия“, заяви Соботка.

Той подчерта, че за Чехия членството в ЕС няма алтернатива. Според него обаче след Brexit в ЕС е нужно да се въведат някои промени, предлагащи по-добри перспективи за неговите граждани.

Чехия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 18:35  24.08.16
    След унгарците, Браво! и на чехите. Политиците на тези две държави минават напред в класацията за национално отговорни политици. Дано примерът им се последва и от други държави. Идеята за европейска армия не е нова, но колкото повече се говори, толкова по близо е осъществяването й. Проблемите обаче са: Ще ли е нужно НАТО на ЕС? Може ли да съществува НАТО без страните от ЕС? Стратегическите ползи за страните от ЕС от обща армия, дали биха били съизмерими с членството в НАТО? Кой би загубил и какво ако ЕС излезе от НАТО? Как би се променили сферите на влияние в световен мащаб?

Напиши коментар:


Публикувай