830 1

Полша отбеляза началото на края на комунизма

Президентът Андрей Дуда присъства на церемонията в Гданск

Снимка: Wikipedia, архив
Снимка: Wikipedia, архив
Денис Джамбазов

Полша отбеляза 36 години от Гданските споразумения, което дава началото на края на комунизма в страната, съобщи радио „Полша“.

На 31 август 1980 година са подписани четири споразумения от представители на управляващите и стачните комитети, които залягат в основата на бъдещия профсъюз „Солидарност“.

През 1980 година става ясно, че, противно на твърденията на официалната пропаганда, икономическата ситуация в страната след реформите на Едвард Герек се влошава, а външният дълг нараства. На 1 юли същата година правителството повишава цените на месото. Тази мярка провокира избухването на поредица от стачки в различни полски градове.

Първоначално властите отказват да преговарят със стачните комитети. На 21 август обаче в Гданск пристига нова правителствена делегация, начело с Мечислав Ягелски, която започва преговори със стачниците. На 30 август е подписано първото споразумение в Шчечин, а на 31 август в Гданск под текста му своите подписи поставят Ягелски и Валенса.

На днешната церемония в Гданск присъства полският президент Андрей Дуда. Той положи цветя на монумента, който припомня на местните споразуменията от 1980 година.

Полша


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • стоян георгиев
    Отговор
    1 21:16  31.08.16
    полша се яви троянски кон в системата на соца.заради нея почна втората световна и англия не се примири за разпокъсването и иминаването в руската зона до последно.чърчил се скара с рузвелт заради компромиса му към сталин,но не успя да се пребори и ссср прилапа поляците в своята зона,обаче те бяха катализатора дето отключи процесите по разпадане на соца ,а и по разпадането на ссср.нека путин прочете историята добре щото тва дето прави с украина може да доведе до подобни проблеми за русия!

Напиши коментар:


Публикувай