2 588 1

Ситуацията в Сирия започва да прилича на глобална война

Необходим е какъвто и да е пробив в преговорите за Сирия

Ситуацията в Сирия започва да прилича на глобална война
Снимка: БТА/ AP
Христо Ангелов

Докато в Сирия продължават кървавите делници, отчаяното бягство и безкрайното опустошение, в разкошен хотел на Женевското езеро в Швейцария Джон Кери се среща с руския си колега Сергей Лавров. 

Два свята, които са на светлинни години, пише авторитетният шведски вестник "Свенска Дагбладет". Именно там в Женева трябва да се случи пробивът, който трябва да преустанови боевете в Сирия, където ситуацията почти напълно и излязла от контрол. Правителството все по-често атакува въстаниците, а опозиционните сили настъпват към Алепо. 

Спиралата на насилието се подхранва и от Турция, която навлезе в северна Сирия, най-вече, за да сдържа кюрдите. Русия пък започна да използва Иран като база за въздушни атаки, което на първо място безпокои САЩ и Саудитска Арабия, коментира "Свенска Дагбладет".

В това катастрофално положение Джон Кери и Сергей Лавров вече няколко седмици шлифоват договор, който по слухове ще помогне да се придвижи с две крачки напред. Първата - става дума за 48-часово прекратяване на огъня в цяла Сирия, за да може хуманитарната помощ най-после да достигне до нуждаещите се и умиращите. Втората – това е договореност между САЩ и Русия за военно сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава и другите терористични групи в Сирия. 

Тази идея даде през юли Джон Кери и май скоро ще бъде осъществена. Идеята за паузата на преговорите в Женева е когато въстаниците спрат да стрелят, веднага ще се видят джихадистите от ИД и Джабат Ал Нусра и сключилите споразумение САЩ и Русия веднага ще ги разбият.

Необходим е какъвто и да е пробив, коментира "Свенска Дагбладет". Според вестникасамо след месец и американците изцяло ще са погълнати от изборите. За Джон Кери договор за Сирия, който да спре войната, ще бъде черешката на тортата в кариерата му на държавен секретар. Но пълноценният мирен договор все още е много далече.

Сирия


Още по темата

 • Русия и САЩ с напредък за Сирия

  Русия и САЩ с напредък за Сирия

  САЩ и Русия скоро ще представят споразумение, относно действията си в Сирия. Това бе заявено от руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от ...
  27.08.2016
  905
  9
 • Трудни преговори в Женева

  Трудни преговори в Женева

  Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери продължават преговорите в Женева, съобщи РИА ...
  26.08.2016
  960
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 23:50  31.08.16
  Положението е извън контрол, само масовото изтребление ще свърши работа. Никакви договорки няма да имат траен ефект, трябва да се пипа много твърдо. И тия мърши САЩ трябва най-накрая да разберат че не са желани там и няма да стане на тяхната, тъй че най-добре да си обират крушите от региона.

Напиши коментар:


Публикувай