2 046 1

Плашат журналистка с изнасилване, сравнила бурките с вибратори

Плашат журналистка с изнасилване, сравнила бурките с вибратори
Снимка: АП/БТА

Младата босненска журналистка Лейла Чолак е била заплашена с изнасилване, заливане с бензин и изгаряне, съобщи РТРС (Радио-телевизия на Република Сръбска).

Полицията е започнала разследване срещу военнослужещия от босненската армия Мирза Джидич, който е написал в социалната мрежа дословно "Няма ли кой да изнасили хубавата Лейла? Лично ще му платя. Заинтересованите нека да се обадят..."

Лейла Чолак се обяви против носенето на никаби и бурки и написа във фейсбук, че "религиозността е лична, както и сексуалността и тя не трябва да пречи на другите."

Ислямистите са били обидени най-силно от сравнението, което Чолак прави, че "носенето на бурки е като носенето на вибратор на улицата."

Лейла Чолак вече е получила подкрепа от редица журналистически асоциации и от организации за защита на човешките права.

В последната си публикация във фейсбук тя благодари на подкрепилите я. "Благодаря на всички прекрасни хора от цял свят, с различни религии, идеологии и убеждения, които се свързаха с мен и ме подкрепиха. Случаят вече не е само личен. Той е символ на държавата, в която живеем, символ на потисничество и отричане на конституционно гарантирани права и свободи. Хората имат право да се обидят от нечии думи, но никой няма право да призовава за публично изнасилване и убийство", пише Чолак.

Паралелно с това в интернет е започнала подписка с искането за линч на младата журналистка.

Босна и Херцеговина


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • шшш
    Отговор
    1 15:45  01.09.16
    ислям е мир,тук там колят ,режат ,горят хора ,но общо взето мир и благоденствие...

Напиши коментар:


Публикувай