Last news in Fakti

1 Септември, 2016 15:32 1 555 0

Удар под пояса

  • оставката-
  • русеф-
  • вреда-
  • държавната система-
  • бразилия

Оставката на Русеф ще нанесе голяма вреда на държавната система в Бразилия

Оставката на президента на Бразилия Дилма Русеф, за която гласува сената, е тежък удар по институциите на държавната власт в страната, която в продължение на десетилетия правеше усилия да стане пример за демокрация на целия континент, пише в редакционна статия испанския вестник „Ел Паис“.

Партиите, инициирали импийчмънта, незаконно и съобразно моментните им политически маневри, използваха процедурата за отстраняване от длъжност, предвидена в конституцията за особено тежки случаи, без да мислят за вредата, които тези действия ще нанесат на законността.

В република с президентска форма на управление отстраняването от длъжност на държавния глава е събитие от изключителна важност, което позволява на парламента да анулира резултатите на народното волеизявление и да отстрани от длъжност първия човек в държавата. Затова тази процедура може да се използва само в изключителни случаи и много внимателно, за да не предизвика тежка политическа и държавна криза.

Но това не се отнася за Дилма Русеф, коментира „Ел Паис“. Като не можаха да представят каквито и да е доказателства за съпричастието на президента в скандала около петролната компания Petrobras, в който бяха замесени видни представители на партията, гласувалите за импийчмънт на Русеф използваха друг повод. Такъв повод станаха прехвърлените за следващия финансов период разходи за социални програми като по този начин се търсеше подобряване на показателите за текущия период. Въпреки че конституцията не допуска подобни действия, те нямат достатъчно политически основания да оправдаят свалянето на Русеф и вредата, която то ще нанесе на страната.

Това че Русеф бе лишена от президентски пълномощия без да забраняват заемането на държавна длъжност, показва, че бразилският парламент използва процедурата по импийчмънт със съвсем други цели, а не тези, които има дадената процедура. Пред нас е въпиещо нарушение на закона, сериозно помрачаващо бъдещето на Бразилия, което сега така е необходимо пред лицето на икономическата и политическата криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА