1 259 1

Американците купуват оръжия като за последно

Търговците на оръжия отчитат изключителни печалби

Милена Трачева

Американците купуват оръжия като луди. За да се защитават от терористи, но и от страх, че оръжейните закони могат да бъдат затегнати, ако Хилари Клинтън спечели президентските избори, пише „Дойче веле“.

Американците щурмуват оръжейните магазини. А търговците доволно потриват ръце. 

Американският оръжеен концерн Смит&Уесън съобщи, че през второто тримесечие на тази година е увеличил печалбите си повече от двойно в сравнение със същия период на миналата година. Концернът е увеличил продажбите на пистолети и пушки с 40%, достигайки оборот от 207 милиона долара.

"Много сме доволни от резултатите за тримесечието, които надхвърлиха нашите собствени прогнози", каза председателят на управителния съвет на концерна Джеймс Дебни. Икономическите показатели на концерна надхвърлиха значително и очакванията на анализаторите от Уолстрийт. Акциите на Смит&Уесън се котират добре на борсата. От началото на годината досега ценните книжа на концерна повишиха стойността си с около 35 процента, съобщава „Дойче веле“.

Американските оръжейни концерни печелят огромни суми от растящия интерес на купувачи, които масово се снабдяват с пистолети и други оръжия. ФБР съобщава за 28-процентно нарастване на т.нар. „NICS Background Checks” - проверките, които търговците извършват, преди да предадат оръжията на клиентите си. От началото на 2016 година досега са подадени над 16 милиона молби за подобни проверки, които са надежден индикатор за броя на закупените оръжия от частни лица.

Главната причина за повишеното търсене на оръжие е усещането на американците, че имат нужда от повече средства за самозащита пред лицето на нарасналата терористична опасност. Политологът Робърт Щпицър твърди, че важна роля в това отношение играе и предизборната борба в САЩ. 
"Тенденцията се подсилва от страха, че могат да бъдат гласувани по-строги оръжейни закони", казва той.

Демократите настояват за намаляване на оръжията

Подстрекавани от кандидат-президента на Републиканската партия Доналд Тръмп, запалените привърженици на оръжията се опасяват от въвеждането на по-строги закони, ако Хилари Клинтън спечели президентските избори. Финансовият директор на оръжейния концерн Sturm, Ruger&Co, който също реализира огромни печалби от оръжейния бум, нарече сегашната ситуацията „уникална от историческа гледна точка”.

"За първи път в американската история има кандидат-президентка с добри шансове за успех, която поставя под съмнение правото да се притежава лично оръжие за самоотбрана", твърди той.

„Дойче веле“ припомня, че подобно на сегашния президент Обама, Хилари Клинтън пледира за по-строги оръжейни закони. Една от причините за този й апел са постоянните масови престрелки и убийства в състояние на амок

САЩ


Още по темата

 • Учителите в Колорадо грабват оръжия

  Учителите в Колорадо грабват оръжия

  Учителите в щата Колорадо влизат въоръжени в час, предаде Би Би Си. Местните власти стартираха проект. Учителите вече се обучават как се борави с ...
  22.06.2017
  1 127
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 12:32  05.09.16
  Да купуват или не ,все тая ,пак ще има масови убийства или терор от пришелци--алахакбаровци ..Причината не е в това ,а каша забъркана от тях в Азия и Африка...

Напиши коментар:


Публикувай