Last news in Fakti

10 Септември, 2016 23:00 5 235 6

Можеше ли Лъвът от Панджшир да спаси Световния търговски център?

  • лъвът от панджшир-
  • ал кайда-
  • ахмад шах масуд-
  • афганистан
Можеше ли Лъвът от Панджшир да спаси Световния търговски център? - 1
Снимка: АП/БТА

Афганистан стана основна база на организацията на Осама бин Ладен Ал Кайда за подготовка на ударите от 11 септември 2001 г.

Причината беше проста – през миналия ХХ в. страната беше разкъсвана от перманентна гражданска война. Влизането на СССР през 1979 г. само ескалира процеса. Тогава се ражда легендата за Лъва от Панджшир – Ахмад Шах Масуд.

Той е ветеран от войната срещу СССР (1979-1989). След изтеглянето на съветските войски Масуд става лидер на т.нар. Север съюз – конфедерация от различни групировки, от смесен етнически и идеологически характер. Заедно с Абдул Рашид Достум (бивш просъветски боец срещу муджахидините), Масуд успява да задържи отделни региони.

През юли 1992 г. президент на Афганистан става Бурханудин Рабани, който е подържан от Шах Масуд. В новосъздаденото правителство Лъвът от Панджшир заема поста военен министър.

Едва след близо 2 години на крехка коалиция в страната отново започва гражданска война. Този път тя е етническа. Всяка фракция отстоява своите интереси. Афганистан е на път да се разпадне. Лидерите на фракциите дори водят дипломатически преговори със съседните държави. Точно това провокира появата на движението "Талибан" начело с молла Омар през същата година в Юга на Афганистан. С поддръжката на пакистанските тайни служби талибаните набират голяма скорост и в края на 1994 г. вече воюват с всички фракции на муджахидините.

В първите месеци на 1995 г. талибаните вече контролират почти 45% от страната. Ключови фигури на муджахедините като Мазари е убит, а Хекматиар е прокуден. Ахмад Шах Масуд, Исмаил Шах и Дустум възраждат Северния алианс. Натискът от страна на талибаните е голям - Херат пада и Исмаил Шах бяга в Иран. Кабул едва е удържан от муджахидините.

През първата половина на 1996 г. почти 70% от Афганистан е под властта на движението "Талибан". В началото на септември талибаните превземат Джелалабад. На 27 септември 1996 г. талибаните превземат Кабул, след което узурпират властта в Афганистан. Раббани бяга, а бившият президент Мухамед Наджибула е имъчван и обесен на милиционерска будка в центъра на столицата.

1997 г. Талибаните се справят с опита на Исмаил Хан да си отвоюва Херат, побеждават го и той е пленен. След това се справят с узбеките на Дустум и той бяга от страната. В края на годината започва офанзива срещу таджиките на Ахмад Шах Масуд. Неговото положение е много тежко.

Волята за борба на Лъва от Панджшир спечелва подкрепа от Иран, Русия и държавите от посъветското пространство. Това му помага през 1998 г. да възвърне в голяма част от загубените територии на Северния съюз.

Там започва да се възраждат структурите на властта като училища, болници и местна власт. Самият Ахмад Шах Масуд разбира, че трябва да търси по-широка подкрепа. В началото на септември 2001 г. той говори пред Европейска парламент за бъдещето на Афганистан. На 9 септември той приема телевизионен екип в родината си. Минути по-късно той е убит от експлозив, скрит в камерата.

И в момента продължават да съществуват конспиративни теории, че убийството на Ахмад Шах Масуд е била ключова брънка в подготовката на атентатите в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Строго по сценария

    1 0 Отговор
    Септември 11.2001 бе повторението на 1933 Берлин пожарът в Райхстага. Искрата нужна за световният пожар 1941г. Родено ти на кого услуга вършиш?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Строго по сценария":

    преди да пишеш такива сериозни работи провери кога започва световняи пожар та да не се излагаш!
  • 3 Отличникът на мама

    0 0 Отговор
    Тянка ти като отличник в школото за що тъ отличиха, за добра памет или за разсъдливост и далновидност. Убеден съм че е за паметливост. А памет имат и животинките дори и папагала. Сладур на мама.
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Строго по сценария":

    на теб ти върша услига.къв е тоя световен пожар от 1941 година?
  • 5 Нафарфорий

    1 0 Отговор
    Значи кат видите Близък изток веднага снасяте разни глупости за САЩ. А под разни статии за Полша и Чехия мълчите.
    Ся да ви преподам един урок по история:
    ислямът възниква през първата половина на седми век
    Какво цели ислямът от създаването си - господство над света и налагането на световен халифат.
    През 1396 имало ли е САЩ - НЕ, САЩ СЕ ПОЯВЯВА ПРЕЗ 1776.
    Ами Буново 1985, Ню Йорк 2001, Мадрид 2004, Лондон 2005, Париж 2015, Ница 2016, Мюнхен 2016 и много други са дело на същите изроди от 1396.
    И ние вместо да ги допускаме в държавите си трябва да им теглим по един хубав бой и да се научат, че държавна граница не се пресича току така, тук жените не ходят с бурки буркини и някви там парцаливи истроии, тук не се изнасилва наляво и надясно и т.н. Всички трябва да се противопоставим на тази сган от Близкия Изток както Унгария,Австрия,Македония,Сърбия,Чехия,Дания и САЩ!
  • 6 Кой кряка от амвона

    1 0 Отговор
    Нафарфорий, по-добре си стои в амвона и моли се ей така: "Мили Господи, прости ми, с ум и разум надари ме да на мога да греша и не приказвам грешни глупави слова ". Нафарфорий, защо мигрантите нямат държави , домове икономика и мирен живот? Кой ги доведе до това положение ? А нали и нашите военни момци тръгнаха Аслани а се върнаха тихо като по.рани. Ти благослови ли ги тогас? Ти нищо не писа тогас!
Новини по държави: