487 1

Парламентът на Чехия забрани със закон на политици да притежават медии

Текстът трябва да бъде гласуван и в горната камара

Долната камара на парламента на Чехия одобри широко коментиран закон. Текстът, който беше приет със 135 гласа в 200-местната долна камара, ограничава правото на политици да притежават медии.

На компании, в които политици притежават голям дял, ще се забрани да участват в обществени поръчки. Другата важна клауза в закона е, че няма да има автоматично подновяване на субсидиите за тях от ЕС. Това става с поправки в текста за обществените поръчки.

Законът удря най-сериозно по джоба на финансовия министър на страната Андрей Бабиш. Той е най-големият частен работодател в Чехия. Любопитен факт е, че за новия закон гласуваха всички парламентарни партии без движението ANO на финансовия министър. В момента той е изключително популярен в Чехия. Според местните социолози Бабиш е сред потенциалните кандидати за премиерския пост след парламентарния вот догодина.

Законът се нуждае от одобрение и в Сената. Широката подкрепа за текста в долната камара показа, че депутатите могат да преодолеят евентуално вето от колегите си.

Чехия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кой
    Отговор
    1 16:45  15.09.16
    Тук не става, работата е ДЕБЕЛА !

Напиши коментар:


Публикувай