1 520 0

Редки бели лъвчета и тигри се родиха в полски зоопарк

В света са останали само няколкостотин от този изключително рядък вид лъвове

Снимки АП/БТА и Зоопарк Борисев
Снимки АП/БТА и Зоопарк Борисев
Милена Трачева

Четири бели лъвчета и три бели тигърчета са се родили в зоологическата градина в Борисев, в района на Лодз, централна Полша, съобщи радио Полша.

Малките зверчета са изключително редки, като в света са останали само с три генетични линии.
Служителите на зоологическата градина се грижат добре за тях, надявайки се, че програмите за развъждане, в които участват и други зоологически градини по света ще помогнат на видовете да оцелеят.

"Ние увеличихме световната популация на тези големи котки с 15 на сто", заяви собственикът на зоопарк Анджей Пабич, цитиран от радио Полша.

"Селекционният процес е свързан с изключително много работа, а след това трябва да изберем правилната храна и да създадем подходяща среда, за да получим това многобройно потомство", добавя той.

През януари 2014 г. в полския парк се родиха първите три бели лъвчета — Афра, Ариса и Андрей. Родителите на новото поколение и вече порасналите лъвчета са едни и същи - лъвът Сахим и лъвицата Азир.

Белите лъвове и тигри са изключително редки, наброяващи само няколкостотин в световен мащаб. Те не са албиноси, а дължат появата си на рецесивен ген. 

Полша


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай