1 374 0

Броят на загиналите край бреговете на Египет расте

Предполага се, че на борда на лодката е имало между 450 и 600 души

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Броят на телата, открити край бреговете на Египет, където в сряда се преобърна лодка, натоварена с бежанци, е достигнал 108. Властите се опасяват, че тези цифри могат драстично да се увеличат, тъй като в лодката са се намирали между 450 и 600 души, съобщи Би Би Си.

Египетските власти съобщиха, че са регистрирали 64 смъртни случая в петък докато спасителни екипи претърсвали района.

Лодката потъна на около 12 км. от пристанищния град Розета. в нея е имало мигранти от Египет, Сирия, Судан, Еритрея и Сомалия.

Властите заявиха, че около 163 души са били спасени, но оцелели след инцидента заявиха пред британската медия, че стотици други са се удавили при корабокрушението.

Оцелелите разказаха пред Би Би Си, че контрабандистите принудени всеки, който иска спасителна жилетка, да плащат допълнително.

Четирима души от екипажа на потъналата лодка са били арестувани по подозрение за непредумишлено убийство и трафик на хора, съобщиха египетски служители.

Лодката, която е била закотвена в крайбрежните води в продължение на пет дни, докато контрабандистите водели нови и нови хора на борда. Плавателният съд се преобърнал, когато на борда била доведена група от 150 души.

Инцидентът дойде в момент, когато европейската служба за управление на външните граници предупреди, че имигрантите ще използват все по-често Египет за начална точка от своето опасно пътуване към Европа.

Египет


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай