574 2

Шведският премиер нарече местна партия „нацистка“

Нацистка реторика в шведския политически живот

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Шведският министър-председател Стефан Льовен нарече „нацисти“ представителите на Шведските демократи (SD) – партия, основана през 80-те години на миналия век, съобщи радио „Швеция“.

По време на телевизионен дебат премиерът на скандинавската страна определи движението като нацистко, обвинявайки го в расизъм и използване на свастики по време на свои събрания.

От ръководството на SD отговориха мигновено, осъждайки думите на Льовен. „Това е неуважение към милионите, станали жертва на истинския нацизъм“, обявиха от партията и добавиха, че ще сезират местните конституционни съдилища.

„Когато шведският премиер опише Шведските демократи като нацисти, то това не е само лъжа, но и неразбиране на историята“, посочи Йонас Милард от SD.

Партията, създадена през 1988 година, описва себе си като консервативна, но често е характеризирана като крайнодясна и антиимигрантска. Наскоро няколко нейния членове бяха обвинени в антисемитизъм.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшш
  Отговор
  1 16:07  10.10.16
  всички, които против нахлуване на терористи в своите земи,са нацисти..
 • Нацизъм
  Отговор
  2 17:12  10.10.16
  И да са нацисти какво от вова? Нали всеки има право да бъде какъвто иска!? Европа има нужда от нацисти и то колкото се може по-скоро!

Напиши коментар:


Публикувай