1 091 1

Китайските комунисти затягат редиците

Пленумът в Пекин се фокусира върху подобряването на партийната дисциплина и контрола срещу корупцията в страната

Снимки: БТА/XINHUA
Снимки: БТА/XINHUA
Анатоли Стайков

В Пекин започна стратегически пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия, предаде ДПА. Четиридневният форум ще се фокусира върху подобряването на партийната дисциплина и контрола като част от текущата кампания срещу корупцията в страната.

Близо 400 делегати участват в обсъжданията при закрити врата в историческия хотел Цзинси. На това място през 1978 г. покойният Дън Сяопин провъзгласи своите исторически реформи, отворили китайската икономика към света. Очаква се пленумът да финализира и одобри два документа. Те предвиждат промени в регулацията на политическия живот и контрола в партията.

Правилата за вътрешнопартийния политически живот бяха въведени през 1980 г., за да бъде предотвратен евентуален култ към личността. Тяхната цел е да гарантират, че властта няма да попадне в ръцете на един човек или на малка група хора.

Очакванията са, че пленумът ще зададе тона за останалата част от управлението на президента Си Цзинпин. Държавният глава започна кампанията срещу корупцията в държавния апарат малко след като пое властта през ноември 2012 г. Си вероятно ще остане генерален секретар на партията за още един петгодишен мандат. 

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Велик
    Отговор
    1 19:44  24.10.16
    Си Цзинпин ВЕЛИК!!!

Напиши коментар:


Публикувай