872 0

„Грузинска мечта“ сбъдна мечтата си – има мнозинство

Партията спечели втория тур на провелите се в 50 окръга избори

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Политическата партия „Грузинска мечта“ спечели по убедителен начин втория тур на парламентарните избори в страната, съобщи Seven Day News.

Движението на Бидзина Иванишвили печели в 48 от 50-те едномандатни окръга, в които в неделя се проведоха избори. По данни на грузинската Централна избирателна комисия само в два от тях печели независим кандидат.

По този начин „Грузинска мечта“ събира необходимото мнозинство, за да сформира кабинет. Кандидатите на партията на Михаил Саакашвили - „Единно национално движение“ - не събраха нужната подкрепа.

Грузинският парламент се състои от 150 депутата, чийто мандат е четиригодишен. Част от тях се избират мажоритарно, а други – по пропорционалната избирателна система.

„Грузинска мечта“ ще успее да събере необходимия брой депутати, за да си гарантира четиригодишно управление. Вторият тур на изборите се проведе в 50 от общо 73 избирателни района, в които по време на гласуването от 8 октомври никой кандидат не е успял да получи повече от 50% от гласовете.

Партията „Грузинска мечта“ е основана през 2012 година от бизнесмена Бидзина Иванишвили. Движението, обединяващо няколко опозиционни организации, прекъсва доминацията на партията на Саакашвили.

Грузия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай