Last news in Fakti

6 Ноември, 2016 22:45 2 411 3

РИА Новости: Българите подкрепиха мажоритарната избирателна система

  • българия-
  • референдум-
  • мажоритарна избирателна система-
  • мажоритарни избори-
  • избори-
  • риа новости

Руската информационна агенция се позова на данни от Галъп Интернешънъл

РИА Новости: Българите подкрепиха мажоритарната избирателна система - 1
Снимка БТА

В България днес се проведе национален референдум, паралелно с президентските избори в страната. Според данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" 79% от българите, взели участие в националното допитване, са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система. Това коментира руската информационна агенция РИА Новости.

Според агенцията, избирателната активност на референдума е била 47%, като гражданите отговаряха на три въпроса.

На първия въпрос: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", 79% са дали положителен отговор, а 16,4% са отговорили отрицателно.

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?". 70,6% от българите са отговорили с "да", а 26,5% — с "не".

На третия въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" — с "да" са отговорили 80%, а с "не" — 16,3%.

Руската агенция коментира, че за пръв път гласуването в страната е задължително за всички граждани. 

В момента българският парламент се състои от 240 депутати, които се избират с пропорционалната система в 31 многомандатни района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гггггг

    0 0 Отговор
    Все пак ще се окаже, че с различни машинации гадовете пак успяха да изкарат, че са гласувли по-малко от 50% на референдума.
  • 2 Пецата мецата

    0 0 Отговор
    Абе всичко е нагласено бе - не стана ли ясно :)
    Жалко за младите - те нямат шанс тук! Който може да изучи децата си в чужбина и да се махат после. Това е истината - тук е клоака!
    Не може в щатите да се гласува за 2-ма кандидат президента, а тук да се гласува за 102-ма. Така и да има личности от тези 102 кандидата, гласовете на нормалните хора се разпиляват между тях, а за тези 1-2 ма, които се подкрепят от действащите партии и корупционни мрежи си има специални избиратели ... дето са сигурни и агитирани със стотици хиляди :).. айде кажете ми как се излиза от това блато?
  • 3 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Членовете на избирателните комисии така се туткаха,че
    веднага лъсна подлия план на властта,чрез създаване на
    опашки да откажат народа да гласува,аз чаках час и 20мин
    докато ми дойде реда да гласувам и видях,че много хора се
    отказаха,като видяха навалицата.
    .аси мръсотията така здраво е захапала кокала,че трудно
    ще го пусне.