Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 11:48 2 232 24

Ердоган видя ШОС като алтернатива на ЕС

  • ердоган-
  • шос-
  • ес-
  • присъединяване-
  • членство-
  • орданизация-
  • турция-
  • реджеп тайип ердоган

Турският президент вече е обсъдил идеята с Путин и Назарбаев

Ердоган видя ШОС като алтернатива на ЕС - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция обмисля присъединяването си към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която по думите му е реална алтернатива на членството в ЕС.

В интервю за телевизионния канал Haberturk, в неделя, Ердоган заяви, че Турция не се ограничава само до присъединяването си към Европейския съюз, като ШОС също може да бъде опция за страната му.

След завръщането си от официалната визита в Пакистан и Узбекистан, президентът Ердоган заяви, че жителите на Турция трябва да се чувстват спокойни по отношение на сделката с ЕС и не трябва да забравят, че съществуват и други алтернативи.

Президентът отбеляза също, че в момента ЕС се свива, позовавайки се на събитията около Brexit.

"В Европа могат да се случат други, подобни на Brexit, събития в страни като Франция и Италия. И аз си казах защо тогава Турция да не получи място в "Шанхайската петорка"?", заяви той, цитиран от в. Daily Sabah.

Турският държавен глада допълни, че вече е обсъдил идеята с руския президент Владимир Путин и с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев.

ШОС, известна още като "Шанхайската петорка" е евразийска политическа, икономическа и военна организация, основана през 2001 г. в Шанхай. В нея членуват Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 7 Отговор
    Е,Ердоган може да включи Турция в ШОС,но преди това да ,,запита,,турския народ,дали искат да се ориентират към тях.

    Коментиран от #20

  • 2 не му е за пръв път

    0 4 Отговор
    Това му е редовно изказване на Ердогана с цел да "плаши" ЕС и НАТО. Но не изглежда някой да му се връзва.
  • 3 Конфуций

    4 0 Отговор
    Кои държавници питат народа си какво иска? Brexit-та показа, че народа пък не знае какво иска.

    Коментиран от #17

  • 4 ХАСАН

    4 3 Отговор
    Диди,ама ако стане като Брекзита?!тогава какво правиме?заради тьпи бюрократи ще изпуснем Турция..да накараш турчина да приеме гей бракове за нормално е трудно
  • 5 ХАСАН

    0 2 Отговор
    Диди,народа не винаги знае какво иска!?
  • 6 Диди

    0 2 Отговор
    Хасане,тези неща са ми ясни,затова съм писала ,,да запита,,,в кавички.Но има по важни неща от това ,кой е гей и коя е лесбийка,,.Важно е да живеем в мир,да имаме добра икономика,за да има работа за повечето хора.Тогава хората ще бъдат уравновесени и ще направят преценка дали са доволни от живота който живеят.Нима мислиш че в цяла Европа хората са ,,за,,гейовски или летбийски бракове,,то трябва да си наивен ако наистина мислиш така.Турския народ трябва да избере какво иска.Ако за момент се поставим на тяхно место,и трябва да преценим,то мисля че повечето ще искат да са по близки с Европа...отколкото с ШОС.Аз проявявам разбиране за това,но проблема който тук за Европа е,,,Религията,,която също не съответства с нашата,що годе човек да може да прави компромиси от двете ,,страни,,,тоест Европа и Турция.
  • 7 Диди

    1 1 Отговор
    А един диктатор няма как да гарантира правилно решение за дадения народ.
  • 8 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    да ходи в шос и да се приключва.5 млн.турци да се връщат в турция от ес да им сложим мита за всичко дето идва насам и да запечатаме босвора като преди 100 години.резултатите ще са пдобни като при предния такъв опит,но на турците хич няма да им хареса.та решението им е втори ,но вече успешен преврат или сериозно гражданско неподчинение до свалянето на диктатора иначе ще стане още по-зле.
  • 9 ХАСАН

    1 1 Отговор
    До Диди -ами то излиза че европа е християнски сьюз???и
  • 10 Диди

    0 2 Отговор
    Нека не се стига до крайности.Факт е,че повечето народи в ЕС не искат Терзия да влезе в ЕС.Мисля,че Турция ще има ,,тясно сътредничество,,с ЕС и това ще бъде добре за Турция и Европа.По този начин ще има ,,баланс,,между,,двете страни.Нека не забровяме,че от всички мюсюлмански дэржави около Турция,Турция е тази,която щогоде се ориентира към Европа.
  • 11 ХАСАН

    2 2 Отговор
    Стояне стояне---ако сложиш мита на турски стоки ще купкваш домати за 5 лева и има да си пазаруваш от втора употреба немски стоки!!!кажи ми една марка домашни уреди произведено в Европа??и няма да се качваш на автобус мерцедес сглобен в турция?това е пазарната икономика

    Коментиран от #16

  • 12 ХАСАН

    2 2 Отговор
    Диди,права си -аз сьщо не искам Турция да влезе в Европа а да бьде независима от двата блока--така ще бьде по силна и развита..Турция е уникална дьржава там се среща Запада с Изтока,Севера и Юга--миналото и настоящето - мюсюлманство с християнство и еврейство--именно затова трябва да се запази такава

    Коментиран от #15

  • 13 Диди

    0 3 Отговор
    Хасане,Турция да се запази,НО БЕЗ ЕРДОГАН.Иначе няма шанс.
  • 14 гост

    1 4 Отговор
    Много правилно се е ориентирал читака . Турските стоки са с еквивалентно качество с китайските и руските . Всеки е чувал за турски,китайски и руски боклуци . Не могат едно читаво нещо да направят . Друг е въпроса че това ако стане Турция си заминава по политическа и икономическа линия .
  • 15 Д'Мин

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ХАСАН":

    Да не ти заяжда клавиша с буквата Ъ, че пишеш вместо нея Ь? Или платените трябва да бъдат разпознавани от работодателя си за правилно възнаграждение?
  • 16 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    точно обратното е хасане и доматите и автобусите турците ги правят под лиценз,да и доматите ако се учудваш.без ес и сащ турция ще е като да речем ирак или сирия,мюсулманска държава дето ще разчита да изкопа нещо и да го продаде .всичко друго им е от европа и америка.тва е защото турция до ердоган се стремеше да стане нормална според нашите ценности страна и много напредна в тази посока,но след ердоган ситуацията се влошава и всичко се обръща.провала на турция ще бъде голяма трагедия за турския народ ако не се усети навреме и позволи процеса да продължи.тва че белите християни се усмихваме и изглеждаме тромави и безнопасни не трябва да те заблуждава :).имаме си стандарти и си ги браним и нека да му е яко дупето на този дето застава срещу нас виж сиря мисли за турция!
  • 17 Пол

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Конфуций":

    Мъдростта на Конфуций е всеизвестна по цял свят. Прав си - политиците не питат или поне рядко питат за такива съдбоносни неща народите си. Нашите изобщо не ни питат за нищо - мислят си, че като са се обособили като мафия администрация и им вярваме и сме овце. чбе повечето хора са като овце е факт. Няма нищо лошо или нередно Турция да се присъедини към ШОС. Това би им отворило пазар към Азиатският регион по-пълноценно. И в обратна посока също. Лично нямам нищо против свестните турци. И те са хора като нас, всеки с грижите мечтите си. Мразя панимперските мечти на някои кръгове. Ние можехме да сме добре като независима държава, еднакво ориентирана за търговия и със Запада и Изтока, но с продажни лакеи като местните на власт, ни е отредена слугинска роля от векове. За съжаление няма достойни хора за властта на власт. Така, че няма какво да се коментираме - жив зян сме. В ЕС, Турция би спечелила пазар, но тя си го има и сега макар и не свободно карго поне на думи. В ШОС би си отворила същото. Но ШОС е много по-голям пазар от ЕС. Това е Россия, плюс Китай Индия целият Азиатски регион - при това по-населен и потенциално с по-голям оборот. А това е в техен плюс. Но ние я духаме от нашите политици. Те ни скопиха откъм възможности заради креватните си гимнастики надупени пред ваншни директиви и алчността си.
  • 18 Ахмед

    1 0 Отговор
    Турция в момента произвежда доста и има някякво съсловие, което може лесно да се впише в ЕС, но има и доста такива, които не са за там, мисля. Югоизточната й граница е разграден двор, който ще е портал за афганитанци, сирийци, ираци и др. за ЕС

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ахмед":

    много си прав.обаче тва съсловие не е удобно за ердоган и е под натск за сметка на послушния кеч ,а именно на масите и ердоган все повече залита към ислямския фундаментализъм с цел да се окопае във властта и стане необходимия и несменяем вожд.умните и образованите турци не са доволни от ситуацията и много от тях предпочитат да отидат в европа или сащ вместо да останат в страната ,която се превръща в тоталитарна ,а малцинствените групи под натиска на национализма реагират и те с насилие,като сложиш и тежкия конфликт на турската източна граница и ситуацията се вижда ясно.много опасно положение както за турците така и за целия регион включително и балканите.
  • 20 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Как няма да иска???
    Ако предпочитат в някой турски зандан, нека споделят лично мнение по въпроса.
    Не си ли забелязала, Диди, какво се случва в Турция с инакомислещите на Ердоган?
    Човека въведе (или прави стъпки към връщането на) смъртното наказание, така че назидателната акция е в ход.
    Най-много тук можем да се наводним от кандидати за българско гражданство.
  • 21 ХАСАН

    1 0 Отговор
    Диди,защо си против Ердоган???Путин нападна и присьидини част от Украйна ама не си против него. Меркел покани бежанци ама не си против нея..А Ердоган само си гони интереса на своя народ и дьржи здраво кормилото..
  • 22 ХАСАН

    1 0 Отговор
    До Стоян Гкорниев--Бьлгврия сьщо трябва да признае правата на помаците и да престане да асимилира нашата култура.
  • 23 ХАСАН

    0 0 Отговор
    D'Min, опасен сь ..хвана ме ..това е почерка мььь
  • 24 ХАСАН

    1 0 Отговор
    До Стоян Георгиев--защо се мислиш за бял християнин,защо се мислиш за част от Запада..и кьде е бьлгарина в очите на запада или немеца ..какво е тяхното мнение за бългврина?? Знаеш тия отговори нали???бьлгарчетата четат Пушкин но руснака не знае Вазов,бьлнарчетата четат Шекспир но англичаните не ги интересува Ботев
Новини по държави: