658 1

Сръбският премиер отрече да подкрепя Хилари

Балансът в света се мени, но Сърбия ще запази добрите си отношения с ЕС, Русия, Китай и САЩ

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Най-добрият пътят за Сърбия е „пътят на ЕС", но същевременно страната ще продължи да пази добрите си отношения с Русия, Китай и САЩ". Това заяви сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от радио B92.

Според Вучич, в момента светът е свидетел на формирането на "нов глобален баланс", а външната политика на неговото правителство продължава да бъде "обмислена и отговорна."

„Смяната на световните елити" става сега и новите водачи вече не са политически, а социални фигури“, заяви той.

"Ние сме малък народ, за да имаме претенциите да застанем наедно със световния елит и точно поради тази причина създадохме най-добрите отношения с Китай от цяла Европа", каза Вучич, като добави, че Сърбия продължава да поддържа много добри отношения с Русия "въпреки факта, че нашите партньори не могат да разберат защо имаме такива отношения с Русия."

Сръбският премиер изрази и симпатиите си към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, като заяви, че "част от ходовете му — като например факта, че първият му телефонен разговор, след изборите, е бил с Марин Льо Пен — са изключително важни."

Според Вучич, Доналд Тръмп е започнал нов процес, който променя нещата и дава надежда за други части на света, че нещата могат да бъдат различни. Той не изпусна да спомене, че в този нов процес участват и Русия и Китай, които променят баланса на силите.

Вучич припомни, че е бил подложен на силни критики, когато довел Руди Джулиани в Белград и допълни, че сега, когато Тръмп е спечелил, тези критици твърдят, че е подкрепял Хилари Клинтън, въпреки, че това не е вярно.

"Аз не съм подкрепял публично Хилъри Клинтън. Това, че взех участие във форум, организиран от нея, не означава, че я подкрепи. Тогава бях гост и защитих интересите на Сърбия", заяви Вучич, добавяйки, че отново би присъствал на събитието, ако бъде поканен.

Сърбия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • шшш
    Отговор
    1 17:03  21.11.16
    този ,все едно гледам СтаниШЕФ ,имахме такъв премиер...сигурно е братчед на нашия -не ял ,не пил ...прилича на човек който преживял катарзис..

Напиши коментар:


Публикувай