1 429 0

Деница Златева: Европейският съюз трябва спешно да започне да се променя

Стефанаки Йоанис

„Европейският съюз трябва спешно да започне да се променя. Британският референдум беше последният драматичен израз на огромните предизвикателства, пред които е изправена днес европейската идея. Не се нуждаем от повече думи, резолюции. ЕС се нуждае от прагматизъм, реални политики с пряко отражение и добавена стойност за живота и сигурността на европейските граждани. Това е мисията на нашето политическо семейство днес”, заяви Деница Златева, ръководител на Делегацията на БСП по време на тридневния Съвет на ПЕС в Прага. Той премина под домакинството на Социалдемократическата партия на Чехия и министър-председателя Бохуслав Соботка.

Народният представител от БСП Кристиан Вигенин смята, че ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността като бъде задълбочено сътрудничеството и обмяната на информация между страните-членки и правоприлагащите органи. „В контекстта на глобалните предизвикателства и с оглед на своите стратегически интереси, европейската външна политика и политиката за сигурност трябва да бъде проактивна и предвиждаща, за да бъде ограничена появата на нови конфликтни точки и дестабилизиращи процеси в различните части на света”, подчерта Вигенин. По думите му световните сили, в това число и ЕС, трябва да работят в режим на стратегически диалог за намирането на политическо решение на отворените конфликти днес.

„Горд съм, че БСП е партия, която работи по реалните проблеми на българите, европейската икономика и общественото развитие”, посочи Крум Зарков, член на Делегацията на БСП за Съвета на ПЕС в Прага. Той обясни, че по време на форума са били обсъдени данъчната справедливост, социалната солидарност, устойчивото развитие, зелената икономика и дигиталната революция. „Всеки от тях има преки последствия и отражение за българите и българската икономика. Те присъстват в нашия обществен дневен ред, но често ги пренебрегваме заради поредния политически скандал”, каза също Крум Зарков.

Годишната среща на европейските социалисти събра на едно място представители на прогресивни политически сили в Европа, неправителствени организации, тинк танкове, научни среди. Провеждащият се форум приключи с приемането на резолюция: „Да спасим Европа: за младите и за напредък”.

Чехия


Напиши коментар:


Публикувай