834 0

Златна статуя на Нетаняху разбуни духовете (Снимки)

Произведението се оказа форма на протест срещу премиера на Израел

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Златна статуя на израелския премиер Бенямин Нетаняху се появи мистериозно в Тел Авив. Творението предизвика противоречиви реакции сред жителите на града. Някои се снимаха с нея, други започнаха да питат откъде е и защо е поставена, съобщи ДПА.

Градските власти неочаквано казаха, че поставянето на статуята на площад "Рабин" не е било съгласувано с тях. На пиедестала й беше залепен стикер с предупреждение, че скулпторът ще бъде глобен, ако статуята не бъде премахната до тази вечер.

По-късно самоличността на автора беше разкрита от медиите. В интервю за радио "Израел" Итай Залайт заяви, че произведението му е креативна форма на протест срещу лидера. "Навсякъде наричат Нетаняху крал", каза той, обяснявайки решението си да постави статуята на площад "Рабин", който преди се казваше "Царете на Израел".

Залайт посочи пред телевизия "Канал две", че целта на проекта му, чието изпълнение отнело три месеца, била да изпробва докъде се простират границите на свободата на изразяването в Израел през 2016 г.

Израел


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай