Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 11:38 921 1

Готвят секира за уиското в Шотландия

  • уиски-
  • шотландия-
  • алкохол
Готвят секира за уиското в Шотландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежки времена очакват уиското и алкохолните напитки в Шотландия. Местното правителство обяви план за борба с алкохолизма, който предвижда минимална продажна цена на алкохолните напитки, предаде в. „Гардиън“.

Това е вторият опит на управляващата Шотландската национална партия да прокара закона след неуспешния опит през миналата година. На проведените през май избори партията спечели абсолютно мнозинство, което й позволява да прокара своята инициатива.

Шотландия харчи по 3,5 милиарда британски лири (5,5 млрд. долара) годишно за борба с алкохолизма и последиците му. Според статистиката злоупотребата с уискито костват живота на близо 3 000 шотландци годишно.

Продажбите на алкохол в Шотландия са 23% по-високи от тези в Англия и Уелс.

Критици твърдят, че минималните цени ще донесат печалби на супермаркетите и няма да подпомогнат изобщо здравеопазването.

При миналогодишния опит да се вдигнат цените на алкохола се предвиждаше бутилка водка да поскъпне от 8,35 британски лири на 11, 85 британски лири, а сайдерът от 1,20 британски лири на 3,75 британски лири.

Но според здравния министър Никола Стърджън минималните цени ще ограничат продажбите на евтини напитки, предпочитани от проблемните пиячи.

Правната асоциация на Шотландия и Шотландската асоциация на производителите на уиски предупредиха, че намерението на местното правителство да вдигне цените на алкохола ще бъде оспорено в съда.

Водещата компания в производството и търговията с алкохол Diageo заяви пред в. „Файненшъл таймс“, че няма да подкрепи правителствената инициатива.

Втората по големина в света продажби SABMiller определи минималните цени като „неефективни, нечестни и вероятно незаконни“.

Британският министър на общественото здраве Ан Милтън още миналата седмица на съвместното заседание на ресорните министри е предупредила, че инициативата на Шотландските власти нарушава правилата за свободна търговия в ЕС.

Експерти предупредиха, че в ерата на Интернет и на онлайн магазините въвеждането на минималните цени на алкохола е обречено на провал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиянде

    0 0 Отговор
    Стига, ве!