707 2

Разкриха 88 неделни училища в чужбина

Анатоли Стайков

88 български неделни училища в чужбина бяха разкрити преди началото на настоящата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина, цитиран от в. "Монитор". 51 от новите училища са започнали да функционират по Национална програма „Роден език и култура зад граница“, а останалите 37 са разкрити по разпоредбите на Постановление на Министерски съвет от 2011г.

Българските ученици зад граница вече могат да посещават наше училище в американския град Орландо, в Манхайм - Германия, в Торонто - Канада, и др.

С бюджета на Министерство на образованието и науката за тези училища се осигуряват средства за учебници, учебни помагала, дидактически материали и българска художествена литература, възнаграждения на учителите по български език, история и география на България, както и за възнаграждения на учителите, водещи извънкласни дейности по съхраняване на националната идентичност, обясни пред депутатите Диян Стаматов.

Той добави, че преди началото на годината беше направен регистър на удостоверенията за проведено обучение в българските неделни училища в чужбина. В МОН има нова дирекция, която отговаря за българските училища в чужбина и тя ни дава възможност за още по-ефективен контрол над тях, каза още Стаматов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Христо
  Отговор
  1 05:10  09.12.16
  Ми,като толкова много обичат България и българското какво правят там?
 • гост
  Отговор
  2 08:50  09.12.16
  Казва се "ОТКРИХА", а не "разкриха". Да не е престъпление, че са го разкрили...

Напиши коментар:


Публикувай