635 0

Извънредно положение във Франция за защита на изборите

Очаква се парламентът да одобри мярката следващата седмица

Извънредно положение във Франция за защита на изборите
Снимка Архив
Милена Трачева

Извънредното положение, наложено във Франция след атентатите в Париж, трябва да бъде удължено, за да се защитят изборите през следващата година, заяви френският премиер Бернар Казньов, цитиран от Би Би Си.

Той настоява изключителните мерки за сигурност да бъдат удължени до 15 юли, за да обхванат както президентските, така и парламентарните избори в страната, както и Деня на Бастилията на 14 юли.

Очаква се парламентът да одобри мярката във вторник.

Това ще бъде петото удължаване на извънредното положение, което бе въведено след атентатите в Париж от 13 ноември миналата година, когато загинаха 130 души, а стотици други бяха ранени.

Според Казньов, още едно удължаване е "абсолютно необходимо'', тъй като партиите и кандидатите се подготвят за своите предизборни митинги, "които са много вероятна мишена за онези, които искат да нанесат удар в сърцето на нашите демократични ценности и републикански принципи".

Въвеждането на извънредните мерки и тяхното удължаване, бяха подложени на сериозна критика и обявени за неоправдани и в нарушение на човешките права.

С новите, разширени правомощия, които силите за сигурност получиха, през изминалата година повече от 3000 домове бяха претърсени, а над 400 души бяха арестувани.

Франция

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай