713 1

Реформата за президентско управление влезе в турския парламент

Проектът трябва да получи одобрението на най-малко 330 депутати, за да бъде предложен на референдум

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) внесе в парламента конституционната реформа, целяща въвеждане на президентска система на управление, съобщиха представители на партията, цитирани от ДПА.

Проектът трябва да получи одобрението на най-малко 330 депутати (от общо 550), за да бъде предложен на референдум. Управляващата ПСР и Партията на националистическото действие, която подкрепя текста, имат общо 355 гласа в парламента.

Предложението бе връчено от заместник-председателя на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ на председателя на Меджлиса Исмаил Кахраман, информира турската телевизия НТВ. Проектът предвижда възможността президентът да запази партийната си принадлежност и да разшири законодателните и изпълнителните му правомощия, както и да му бъде предоставено правото да формира кабинет, отбелязва ТАСС.

Според ПСР проектът ще бъде одобрен от парламента и ще бъде организиран референдум. Референдумът може да се състои през пролетта на 2017 г. За подготовката му ще са необходими 60 дни от момента на одобряването му от Меджлиса.

Вицепремиерът Нуреттин Джаникли заяви тази седмица, че референдумът за конституционните промени изглежда ще може да бъде организиран през март или април, но може да остане и за май.

Смята се, че част от поправките ще може да влязат в сила веднага след референдума. Положението за въвеждането на президентска система ще може да влезе в сила през 2019 г., когато в Турция ще се състоят следващите президентски избори.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Тръмп
    Отговор
    1 19:02  10.12.16
    Що толкова пишат за вътрешните проблеми на Турция не ми е ясно и что пристрастно

Напиши коментар:


Публикувай