987 0

Мощен ураган остави без ток над 70 000 души в Норвегия (видео)

Циклонът Урд се разбесня по скандинавското крайбрежие в понеделник и бързо се превърна в урахан

Снимки Туитър
Снимки Туитър
Милена Трачева

Циклонът Урд, който връхлетя скандинавското крайбрежие е достигнал силата ураган, съобщи метеорологичната служба на Норвегия, където над 70 000 домакинства останаха без електричество.

Норвежките медии съобщават, че най-сериозно са пострадали южните и западните области на страната, най-вече Хордалан и Согн ог Фльоране, но проблеми с електроснабдяването е имало и в Осло.

По западното крайбрежие на Норвегия средната скорост на вятъра е била 32 метра в секунда, а отделни пориви са достигали до 45 метра в секунда, пише изданието VG.

Движението по един от основните пътища в страната е било спряно в понеделник през нощта, след като неколкотонен билборд се сгромолясал на пътното платно, съборен от силния вятър. Полицията е била уведомена за инцидента няколко часа след полунощ и към мястото, намиращо се на няколко километра от градчето Винтербро, са били изпратени екипи, които да разчистят пътя. Във вторник сутрин обаче, Е18 все още е била затворена.

Властите в страната цяла нощ са получавали съобщения за паднали електрически стълбове и изкоренени дървета. Има данни за няколко ранени, но не и за загинали.

Летищата по западното крайбрежие на Норвегия не работят заради урагана, а движението на фериботите в страната и в съседна Дания е било частично преустановено.

По данни на норвежката метеорологична служба, цитирана от в. „NorwayToday” стихията е започнала да отслабва и се очаква в края на деня почти да утихне.

Норвегия


Напиши коментар:


Публикувай