4 413 1

Светът постепенно навлиза в 2017 г. (снимки)

Първи посрещнаха новата година жителите на Тонга и Самоа

Снимки АП и Синхуа /БТА
Снимки АП и Синхуа /БТА
Милена Трачева

Светът постепенно започна да посреща новата 2017 година.

Тържествата за посрещането на новата 2017 г. започнаха в по-голямата част от света.

От Сидни до Пхенян, тълпи от празнуващи се събраха, за да кажат сбогом на 2016 г., една бурна година, белязана от многобройни тежки геополитически събития.

Град Окланд, Нова Зеландия стана първият голям световен град, който вдигна наздравица за надеждите и перспективите, които 2017 г. би могла да донесе. Там, точно в 13:00 часа българско време, разноцветни фойерверки озариха нощното небе, за да приветстват новата година.

Полинезия и тихоокеанските острови, включително Самоа, Тонга и Кирибати, встъпиха в новата 2017 г. в 12:00 часа българско време.

Някои части на Русия също вече са в новата 2017 г.

Около 17 000 полицаи ще дежурят тази нов в турския град Истанбул, като повечето от тях са дегизирани като Дядо Коледа и улични търговци, за да не всяват смут сред празнуващите, съобщи държавната Анадолска информационна агенция.

Емблематично шоу с фойерверки отбеляза настъпването на 2017 г. в австралийския пристанищен град Сидни в 15:00 часа българско време.Япония, Южна Корея, Източен Тимур, част от Русия и част от Индонезия посрещнаха новата 2017 година в 17:00 часа българско време. Милиони хора посетиха храмовете из цяла Япония, включително и в храма „Мейджи“ в Токио, където се очакват на 3 милиона посетители през следващите три дни.

Половин час след южната си съседка, изолираната Северна Корея също отбеляза настъпващата нова година. Фойерверки осветиха небето над столицата Пхенян.

Новата година вече настъпи и в Китай, Филипините, Малайзия, Тайван, Бруней и Сингапур, където часовниците отброиха последните секунди на 2016 г. в 18:00 часа българско време.

В 19:00 часа българско време, жителите на Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Лаос и някои части на Русия се поздравиха за идването на новата 2017 г.

Сред страните, които вече посрещнаха новата година са и Непал, Мианмар, Индия и Шри Ланка.

След броени минути 2016 г. Ще остане зад гърба и на жителите на Пакистан, Таджикистан, Узбекистан, Афганистан.

Последни ще посрещнат новата 2017 г. жителите на Хавай; Американска Самоа и някои отдалечени острови на САЩ (остров Бейкър, Хауланд и др.)

В много градове по света новогодишните празненства ще преминат при изключителни мерки за сигурност. Причината за тях са многобройните терористични атентати и нападения, които превърнаха отиващата си 2016 г. в една много кървава и смъртоносна година. Атаките в Берлин, Париж, Брюксел, Истанбул, Анкара, Ница, Ню Йорк, Орландо, Триполи, Кайро, Кабул, Дамаск, Могадишу и много други градове по света посяха семената на страха и ужаса в сърцата на хората.

Тази година обратното броене ще бъде с една секунда по-дълго. Тази "високосна секунда", която се добавя към 2016 г. има за цел да компенсира забавянето на въртенето на Земята. Това е необходимо, тъй като стандартното време забавя атомните часовници.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 18:55  31.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай