2 650 13

Путин спечели последния рунд срещу Обама

Ходовете след въвеждането на нови санкции изглеждат в негова полза

Росен Стойчев

На 29-ти декември президентът на САЩ Барак Обама въведе нови санкции срещу Русия, отговаряйки на твърденията, че страната е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия по време на изборната кампанията за президент на САЩ. Сред санкциите беше и изгонването на 35 руския дипломати от Америка. Всички очакваха отговор от страна на Владимир Путин. Неговата реакция обаче беше асиметрична. Той парира американските действия и се присмя на Обама като на губещ. Това се казва в материал на The Economist.

Това беше внимателно премислена хореография. Първо външният министър Сергей Лавров предложи да се отговори с изгонването от Русия на американски дипломати. Във второто действие Путин отхвърли това предложение, отговаряйки, че няма да отговаря на „безотговорната политика“ и ще търси сближаване с новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Той дори покани децата на американските дипломати да отпразнуват Нова година в Кремъл. Това спечели и похвали от Тръмп, който в социалните мрежи заяви: „Чудесен ход. Винаги съм знаел, че Путин е умен!“.

„В очите на Запада Русия е инициира повечето неудобни социални промени. Като руснак ми е забавно да наблюдавам това. Западът инициира всички свои проблеми с Русия“, написа Максим Трудолюбов във „Ведомости“.

Американското възприятие за Русия като плашило поражда гордост у привържениците на г-н Путин.

САЩ


Още по темата

 • Иванка Тръмп става съсед на Барак Обама

  Иванка Тръмп става съсед на Барак Обама

  Дъщерята на новият президент на САЩ Доналд Тръмп – Иванка ще стане съседка на Барак Обама, съобщи Washingtonian. Тя и нейният съпруг Джарет ...
  5.01.2017
  1 195
  0
 • Путин изрази съболезнования на Ердоган 

  Путин изрази съболезнования на Ердоган 

  Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган във връзка с гибелта на турски и чуждестранни ...
  1.01.2017
  1 357
  3
 • Обама: САЩ са по-силни

  Обама: САЩ са по-силни

  „Благодаря ви, че направихте всичко възможно, за да направите Америка по-силна през последните 8 години.“ Това заяви президентът на САЩ ...
  31.12.2016
  2 248
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ретров
  Отговор
  1 20:15  05.01.17
  Съобщиха че ЦРУ е доказало руската манипулация около избора на Тръмп...Което дава основание за същото и при изненадващия избор на никому известния Р.Радев в България...Изненадите през 2-17 ще продължат.
 • УРАЛ
  Отговор
  2 20:17  05.01.17
  Най- великата личност на 21 век се казва Владимир Путин!!!
 • географ
  Отговор
  3 20:25  05.01.17
  ....къде е Лом,къде е Лондон? Спрете да ни заблуждавате с постояните сравнения на САЩ с Русия ! И на комунистите децата са там, а не в Москва!
 • simonm
  Отговор
  4 20:33  05.01.17
  Един Артист Уништожи СССР Сега един негър нахендри Русия История с развитие Матушке рус делай болше ракет,танки,самальоти ,а мы тебе дают хлеб и водка если заслужиш

 • Бай село
  Отговор
  5 20:48  05.01.17
  Колкото и да мразите Руснаците трябва да приемете истината ,че те са велик народ и заслужават уважение !
 • Уинстън Чърчил
  Отговор
  6 20:50  05.01.17
  "Америка винаги открива Правилният Път - ... когато вече е изпробвала всички други" - цитат
 • графТолстой
  Отговор
  7 20:57  05.01.17
  Мразя Путин защото обичам руснаците !!!
 • раптър
  Отговор
  8 21:55  05.01.17
  Забележка на Редактора:" Путин спечели последния рунд срещу Обама" да се чете, -"Путин спечели И последния рунд срещу Обама"
 • тстс
  Отговор
  9 01:28  06.01.17
  Путин нищо не е спечелил - но не го разбира още :)
 • Русия като плашило
  Отговор
  10 02:02  06.01.17
  Филчета и фобчета не знам, кое му е кирията да се гонят дипломати?! Нали това са хората, които правят лобитата и уреждат сделки (икономически, политически, военни...) Няма ли комуникация, няма и контрол! За къв чеп ти е да си осакатиш няколко % от икономиката щом външният ти дълг е в пъти по-голям от брутния ??! Путин правилно си върза гащите и даже ги украси с покана за тържества. БРАВО! Кой бяга от парите и стокообмена? Тоя опушения си прави сечено на собствената икономика! Ааа да- Русия е умряла от глад и санкциите от САЩ и ЕС са много ефективни... Кажете го на изнасилените германки, на гладните полски фермери и на изгнилите плодове по турските складове - пука им на руснаците! На гарата в Москва ще има хора с плюшени играчки дето чакат вагоните с мандарини по примера на германците... Ай наздрай...
 • ЪХВЪЙ
  Отговор
  11 07:56  06.01.17
  СТАНА СИ ВЯРАТА НЕ ДАВА Горо ле, майко хайдушка Стано мари, бела Стано! Субахче Стана залюби, субахче Стани думаше: - Зимаш ле ме, Стано ле? - Зимам те, зимам субахче, докарай лето до лето, докарай зима до зима! И субахче се замъчи докара лето до лето, и още зима до зима! Че отиде в Станини, та си на врата почука: - Излез, излез, бела Стано! Не излезла бела Стана, ами излезла майка й и на субахче думаше: - Сега ли чуеш, субахче, дето си Стана загина? Субахче вера не хвана, та влезе в къщи да види - бела Стана насред къщи, насред къщи протегната, жълто цвете окичена, с бело платно покриена. Субахче вера не хваща, та хвана змия усойка, та пусна Стани в пазуха - бела Стана не трепнала! Субахче вера не хваща, та взе жива жаравина, та пусна Стани в пазуха, бела Стана не трепнала! Субахче вера е хванал, та стана, та си отиде. Стана на мама думаше: - Бре мамо, бре мила мамо, страх ме беше, по не беше, га пусна змия усойка; га пусна жива жаравина, мъртва остана да викна! Траяла Стана, траяла, та си верата не дала!
 • РашнХаккер
  Отговор
  12 12:45  06.01.17
  Аз уших байряка!! Аз му турих знака!!
 • петков
  Отговор
  13 21:58  06.01.17
  Няма руска манипулация,американците си го избраха,както и ние Без Русия,неможе да има баланс в световен мащаб.

Напиши коментар:


Публикувай