521 0

Нов опит за възкресяване на мирните преговори между израелци и палестинци

Лидери от над 70 страни ще се срещнат във френската столица

Снимки Архив АП/БТА
Снимки Архив АП/БТА
Милена Трачева

Френската столица Париж днес е домакин на голяма мирна конференция, на която лидери от над 70 страни ще се опитат да постигнат напредък в намирането на мирно решение за десетилетния израело-палестински конфликт.

Палестинците приветстваха днешната мирна срещата, но Израел я определи като антиизраелска и заяви, че в нея е събран много негативен заряд, насочен срещу него.

Последният опит за преки мирни преговори между израелци и палестинци се провали, след като сраженията между двата враждуващи народа бяха подновени през април 2014 г.

Нито една от двете страни в конфликта няма да присъства на самата среща, но техни представители бяха поканени да чуят заключенията от нея.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е заявил своето присъствие за края на конференцията, но не и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който обяви, че преговорите са нагласени и обслужват интересите на враговете на Израел.

Срещата на високо равнище се случва в много напрегнат момент за отношенията между Израел и международната общност, след като миналия месец Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, осъждаща заселническата дейност на Израел в окупираните територии.

Според предварителната информация за днешната среща, световните лидери за пореден път ще отправят апел към Израел и Палистинската автономия "официално да потвърдят ангажимента си за създаването на две държави в региона".

Решението за създаване на палестинска държава редом с Израел, отдавна получи одобрението и на двете страни, но те така и не успяха да постигнат съгласие по отношението на териториалното разпределение. Израел отхвърли международното участие в мирния процес, заявявайки, че споразумението по този въпрос може да дойде само и единствено чрез директни преговори.

Нерешени остават и въпроси като статута на Йерусалим и правата на милионите палестински бежанци и израелските заселници на Западния бряг.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай