855 0

Тереза Мей на среща с Ердоган в събота

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм в Анкара в събота, съобщи говорител на "Даунинг стрийт" 10, цитиран от Би Би Си.

Посещението ще отрази факта, че Турция е необходим партньор и близък съратник на Великобритания по много въпроси от световно значение, включително търговия, сигурност и отбрана, посочи говорителят.

Турция предприе след опита за преврат мащабни чистки, като над 40 000 души бяха арестувани, а над 100 000 бяха уволнени или отстранени от длъжност, включително преподаватели, полицаи, магистрати, журналисти.

На въпроса дали Мей ще повдигне темата за човешките права говорителят посочи пред журналистите: "Бяхме ясни по въпроса за нашата подкрепа за турската демокрация и институции."

Премиерът ще използва възможността отново да потвърди подкрепата ни за това, но също така ще дадем ясно да се разбере, че турският отговор на това трябва да бъде пропорционален и разбира се ще продължим да повдигаме тези въпроси, допълни той.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай