Last news in Fakti

26 Януари, 2017 10:05 883 0

Пожарите в Чили взеха шест жертви

  • чили-
  • пожар-
  • жертви-
  • горски пожари-
  • огнеборци

Битката с огъня продължава вече няколко дни

Пожарите в Чили взеха шест жертви - 1
Снимка АП/БТА

Шестима души са загинали, борейки се с опустошителните горски пожари, които обхванаха централната част на Чили, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация от местните власти.

Вътрешният министър Марио Фернандес заяви, че огнената стихия е отнела живота на четирима пожарникари, а телата на двама полицаи са били намерени в река Мауле.

Супертанкер Боинг 747 бе даден под наем от САЩ, за да подпомогне усилията на огнеборците, които се опитват да потушат едни от най-страшните горски пожари в историята на Чили.

Извънредно положение е обявено в районите, намиращи се на юг от столицата Сантяго.

Националното горско управление съобщи, че многобройните пожарите вече са обхванати над 238 000 хектара (588 000 дка) гори и се разрастват.

В сряда, един пожарникар почина в опит да помогне на семейството да избяга от дома си край град Конститусион. От началото на тази седмица загинаха още трима пожарникари, а други трима бяха приети в болница с тежки наранявания.

Повече от 4000 души са били евакуирани от домовете си. Пламъците се разпространяват бързо заради сухото и особено горещо лято, които налегна южноамериканските страни.

Чили помоли правителства на на САЩ, Канада и Мексико, както и на съседните Аржентина, Бразилия, Уругвай и Перу да изпратят самолети и хеликоптери, които да подпомогнат борбата със стихията.

Чилийският президент Мишел Бачелет поиска помощ и от френския си колега Франсоа Оланд, който бе на посещение в Чили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА