562 0

Аш Шабаб нападна кенийска военна база в Сомалия

Групировката твърди, че е избила над 50 войници и е поела контрол над базата

Аш Шабаб нападна кенийска военна база в Сомалия
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Бойци от ислямистката групировка Аш Шабаб са извършили нападение срещу кенийска военна база в южната част на Сомалия, съобщи Би Би Си.

Свързаната с Ал Кайда групировка съобщи, че при атаката е убила повече от 50 войници и си е присвоила военни превозни средства и оръжия. Според изявлението, разпространено от групировката, Аш Шабаб вече контролира базата и околностите.

Но говорител на кенийската армия заяви, че атаката, предприета от терористите в ранните часове на деня, е била отблъсната. В изявление той заяви, че базата не е била превзета, а десетки нападатели са били убити в сраженията.

Преди година Аш Шабаб извърши подобна атака над друга кенийска военна база в град ел-Аде. Тогава бойците от ислямистката групировка твърдяха, че са избили над 100 души, но правителството на Кения отказа да съобщи колко войници са загинали.

Министерството на отбраната на Кения все още не е потвърдило или отрекло броя на загиналите в днешното нападение. Въпреки това неговият говорител заяви, че кенийските войници са избили десетки от членовете на Аш Шабаб, направили опит да щурмуват военното съоръжение, което се намира на границата между Сомалия и Кения.

Кения участва с над 3600 войници в мисията на Африканския съюз, която помага на подкрепяното от ООН сомалийско правителство в борбата му срещу терористите.

Сомалия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай