972 6

Великобритания даде амнистия на хиляди хомосексуални мъже

Британското правителство обяви помилванията още миналата година, но едва днес те вече са факт

Милена Трачева

Хиляди хомосексуални и бисексуални мъже, които в продължение на десетилетия са били обвинявани в хомосексуализъм в Англия и Уелс са били помилвани посмъртно, съобщава Би Би Си.

Съгласно "Закона Тюринг", наречен на героя от Втората Световна война Алан Тюринг, около 49 000 души осъдени за престъпления, които днес не се определят като такива, ще бъдат обявени за невинни.

Тюринг, който през Втората световна война разбива, смятаните за непробиваеми, кодове на германската шифровъчна машина "Енигма", е съден за хомосексуализъм през 1952 година и принудително се подлага на химическа кастрация. Две години по-късно се самоубива на 41-годишна възраст. Той официално е помилван от кралица Елизабет Втора през 2013 година.

Законът ще предостави амнистия и на хора, осъдени за хомосексуализъм, които са все още живи. Те могат да подадат молба, с която имената им да бъдат заличени от криминалните регистри.

Помилвания бяха обявени още миналата година, но влизат в сила днес, след като законът получи кралското одобрение и бе подпечатан.

Хомосексуалните актове между мъже над 21-годишна възраст бяха декриминализирани в Англия и Уелс през 1967 година, но законът в Шотландия не беше променен до 1980 година, а в Северна Ирландия — до 1982 г.

Министърът на правосъдието заяви днес, че това е "наистина важен ден". "Ние никога няма да можем да премахнем причинената болката, но се извинихме и предприехме действия, за да поправим старите си грешки", заяви той.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лъчо
  Отговор
  1 21:09  31.01.17
  Не съм гей, но мисля, че преследването на някой, щото бил гей е недостойно. Защото това е негов личен избор, тялото си е негово, той ако иска ще си пъха и пирони отзад, ако ще и кюнци! Щом не тормози другите, щом не кара насила някой да прави недостойни неща, той си има своето право да си е гей! Обаче ако насила изнасили момче или момиче, ако склонява някой към това, вече е бандюга! А за бандюгите трябват по 2 патрона и един бандюга по-малко на света! това е справедливото! Какво като е гей?! дали си пъха отзад у тях градински маркуч или не си е негова работа, щом не пречи на другите!

  Коментиран от #5

 • Чернобил
  Отговор
  2 21:20  31.01.17
  Светът ,такъв какъвто го познаваме,трябва да гори!!!

  Коментиран от #3

 • Лъчо
  Отговор
  3 21:49  31.01.17

  До коментар #2 от "Чернобил":

  Лесна работа горенето... Попитай обаче синигерчето на клона, което е толкова щастливо, дали иска да гори???! А котката? Аз бих изгорял жив, ако с това бих затрил всички мошенници, рецидиви, тирани манипулатори на договори крадци от бюджета и всякаква измет. но дали биха умрели? Съдейки по реалността от хфиляди години и досега едва ли? но пък един ден попитах врабчето на клона - ти искаш ли да умреш, заради гламави човеци, дето не им пука и вършат гадости? а то бе толкова щастливо, погледна ме, изчурулика - в никакъв случай! и продължи да подскача и пее. А върви го убий де? По-добре е да изгорят само гадовете, да знаеш! да, но след като Господ тях обича как?
 • тук там
  Отговор
  4 21:59  31.01.17
  ВеликГейтания !!! И както е казано " На първо място един английски мъж харесва друг мъж"
 • Бай хой
  Отговор
  5 08:25  01.02.17

  До коментар #1 от "Лъчо":

  Защо мислиш че гейовете трябва да имат права да извършват престъпления безнаказано? То и другите с психични отклонения понякога не носят съдебна отговорност но се задължават да се лекуват. Никъде не се уточнява че след амнистията ще бъдат лекувани.

  Коментиран от #6

 • гост
  Отговор
  6 15:10  02.02.17

  До коментар #5 от "Бай хой":

  не си разбрал за какво иде реч

Напиши коментар:


Публикувай