588 0

Китайски бойни ветерани искат по-високи пенсии

Военни протестират от два дни в центъра на Пекин

Анатоли Стайков

Китайски военни ветерани демонстрират от два дни в центъра на столицата Пекин с искания да им се изплатят пенсии, предаде ТАСС. Агенцията отбелязва, че това е нова вълна на протести, подчертаваща трудностите в справянето с проблемите на демобилизираните военнослужещи.

Стотици демонстранти, облечени в зелено и синьо камуфлажно облекло, се събрали вчера сутринта пред сградата на звеното на Китайската комунистическа партия за борба с корупцията, Централната дисциплинарна комисия, стоейки в редици и скандирайки лозунги.

По-малка демонстрация е имало сутринта пред министерството на гражданската администрация. Тя обаче била разпръсната бързо.

Говорителят на китайското министерство на отбраната Жън Гоцян отговори на въпрос за протестите, че правителството се грижи за добруването на ветераните и придава огромна важност на разрешаване трудности пред тях и е направило много, за да подобри условията им.

Представители на министерството на гражданската администрация и Централната дисциплинарна комисия не бяха открити за коментар.

Китайският президент Си Цзинпин обяви през 2015 г., че Народноосвободителната армия ще намали личния си състав с 300 хиляди души, като целта е съкращенията да бъдат направени до 2017 г., тъй като се стреми да харчи повече за високотехнологично въоръжение за военноморските и военновъздушните си сили. Целта е въоръжените сили да станат по-компактни и да се повиши капацитетът им за изпълнение на стратегически задачи.

Китай


Още по темата

 • Китай трупа мощ в океана

  Китай трупа мощ в океана

  Китайският флот вероятно ще получи значително финансиране при предстоящото приемане на бюджет за отбраната, защото Пекин се опитва да противодейства ...
  26.02.2017
  1 700
  0
 • Още двама турски военни избягали в Гърция

  Още двама турски военни избягали в Гърция

  Два турски военни, обвинени в опита за убийство срещу президента Реджеп Ердоган, са избягали в Гърция, съобщи „Катимерини“. Счита се, ...
  23.02.2017
  767
  0

Напиши коментар:


Публикувай