724 1

Децата на Сирия живеят в постоянен „токсичен стрес”

Войната може да доведе до необратими последици за крехката детска психика

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Милиони сирийски деца живеят в състояние на постоянен „токсичен стрес”, който се дължи на продължаващата гражданска война в страната. За това алармира международната неправителствената организация „Спаси децата” в свой най-нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Уврежданията, които войната е нанесла на цяло едно поколение деца, съвсем скоро ще станат необратими, ако не бъдат предприети незабавни мерки и не им се окаже помощ.

Стресът от войната води до редица проблеми, сред които склонност към самонараняване, нощно напикаване, опити за самоубийство и агресивно поведение, сочат данните от доклада, озаглавен „Невидими рани“, разкриващ мащабите на "ужасяващата криза в сферата на психичното здраве сред децата, блокирани в Сирия".

Изводите, до които организацията за подпомагане на деца в нужда е достигнала и описва в своя доклад, се базират на стотици интервюта, проведени сред децата, живеещи в Сирия. Представители на „Спаси децата“ са разговаряли с повече от 450 души в седем от 14-те провинции на Сирия.

Според данните 2/3 от участвалите в проучването са загубили свой близък или са били свидетели на разрушаването на дома им.
Повече от половината деца казват, че често изпитват силна тревога и мъка.

48% от анкетираните възрастни заявяват, че са виждали деца, загубили способността си да говорят правилно и адекватно заради ужаса на войната.

Половината от интервюираните сирийски деца разкриват, че домашно насилие е все по-често срещано и негови жертви най-често са по-малките. Това допълнително нанася трайни белези върху развитието и психиката им.
Токсичният стрес може да доведе до проблеми в развитието на мозъка и други органи, като в по-зряла възраст би могло да доведе и до психически проблеми.

„Шест години от началото на войната достигаме повратната тока, в която щетите върху децата и развитието им е толкова голяма, е вече може да е необратима, заявява д-р Марша Брофи, която е психолог в организацията.

"Рискът от увреждането на едно поколение, загубено сред травмите и изключителния стрес на войната, никога не са бил по-голям", допълни тя.

Сирия


Още по темата

 • ООН: Сирия е "килия за изтезания"

  ООН: Сирия е "килия за изтезания"

  Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран ...
  14.03.2017
  1 727
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 00:02  08.03.17
  А българите в България живеят и по вреден живот във собствената си държава и то без война . Абе кучета и мазохисти сме това българите и то тъпи кучета .

Напиши коментар:


Публикувай