Last news in Fakti

16 Март, 2017 07:12 2 584 8

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

  • холандия-
  • избори-
  • марк рюте-
  • герт вилдерс

Лидерът на крайната десница Герт Вилдерс призна поражението си

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Европа си отдъхна с облекчение. Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на евроскептика и популист Герт Вилдерс в състоялите се парламентарни избори в Ниската земя. Победата му е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм.

При преброени около 75 на сто от гласовете неговата Партия на свободата и демокрацията се очертава да има 32 места в 150-местния холандски парламент. Това е с 9 по-малко, отколкото в предишния, но въпреки това се смята за много добър резултат на фона на предварителните прогнози, сочещи равенство между партията на премиера и Партията на свободата (ПС) на крайнодесния Герт Вилдерс.

Според досега преброените гласове ПС ще има 19 места, колкото и християндемократите.

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

По всичко личи, че нашата партия за трети пореден път ще бъде най-голямата в Холандия, каза щастливият премиер Марк Рюте пред свои привърженици, събрали се в Хага да празнуват победата й, предаде АП.

"Това е вечер, в която Холандия - след Брекзита и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", посочи Рюте.

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

Предварителните анкети сочеха изравнени позиции на партиите на Рюте и Вилдерс. Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81%, и очевидно е, че Рюте успя да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от ЕС.

Европа си отдъхна! Управляващите спечелиха в Холандия (СНИМКИ)

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента (с 9 места), е неговата го повишава (с 4 места). "От тази гледна точка аз съм победител", каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.

Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даката

    11 8 Отговор
    добро решение на разумен и прагматичен народ. представящият се за националист вилдерс си беше един клоун,мелез между индонезийка и холандец,боядисващ си косата и лицето за да прилича по на европеец.подобни клоуни имаме и ние,каракачанин,сидер и бургаски ман..л. въпросът е след нашите избори дали ще се нахендрим на правителство от комунисти фашисти и турци
  • 2 мсимов

    9 15 Отговор
    отлично.сега са наред франция и германия да покажат че европа ще я има и европа ще е единна. за нас изборът ще бъде,с европа или с евразия и анадола
  • 3 Пеньо

    6 6 Отговор
    И този път фашистите загубиха. Холандия не е фашистка страна. Мюсулманското нашествие може и трябва да се спре с разум. А всички български фашисти, които стискаха палци-продължавайте да се държите за палците! Хайде сега да ви преброим с минуси.
  • 4 начо

    8 7 Отговор
    всъщност фашистите са хора с комплекси,от смесен произход или с физически и психични отклонения,лилипути като кремълския.има и тарикати като сидеров възползващи се и живеещи в охолство като паразити. има и една малка част,наивни и доста малограмотни
  • 5 ссс

    9 4 Отговор
    Русофилчеата дет мечтаят да се разпадне Европа бесниииии...
  • 6 Гост

    2 5 Отговор
    Към всички, изказали се по-долу: Точно тази вечер гледах филм - за Холандия, от холандец, по действителен случай - "Бандата от Ос". Моля, изгледате филма и вижте какво представляват тези, които определят днес любимите ви "евроатлантически ценности". Вижте кои са и тези, които се борят срещу тях и каква е тяхната философия. И нека тогава отново чуя мнението ви кой фашист и кой защитник на Европа.
  • 7 ддд

    7 1 Отговор
    еее богата държава сме значи
    холандците са 17 милиона
    имат 150 хрантутника
    тука на 8 милиона са 240
  • 8 кроко

    5 2 Отговор
    Защо наричате популист и евроскептик всеки, който не е съгласен с случващото се в ЕС. То е очевидно че нещата отиват към по-зле и дори кашкаваления юнкер сам го признава като написа петте плана за разпадане на ЕС. Популисти са тези, които от години държат все на една и съща политика и въпреки очевидния и провал, не отстъпват от нея.
Новини по държави: