567 0

САЩ искат сближаване с Китай

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разговаря с китайския президент Си Цзинпин

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разговаря с китайския президент Си Цзинпин във втория ден от визитата си в Китай, съобщи ТАСС. Визитата в Пекин е част от обиколката в Азия на първия дипломат на Вашингтон.

Тилърсън е заявил пред китайския лидер, че президентът Тръмп цени много комуникацията, която вече се е осъществила между него и Си.

"Ние знаем, че чрез по-нататъшен диалог ще постигнем по-голямо разбиране, което ще доведе до укрепване на връзките между Китай и САЩ и ще постави тона на нашите бъдещи отношения на сътрудничество", заявил дипломатът.

Домакинът похвалил Тилърсън за положените усилия за постигането на гладък преход в тази нова ера на отношенията.

"Вие казвате, че отношенията на Китай със САЩ могат да бъдат само приятелски. Аз одобрявам това мнение", каза Си. Той съобщи, че вече е разговарял с Тръмп няколко пъти.

"И двамата вярваме, че сътрудничеството между Китай и САЩ от сега нататък е посоката, към която и двамата се стремим. Ние и двамата очакваме нова ера на конструктивен диалог", каза китайският лидер.

Си и Тилърсън обаче не са обсъждали спорни въпроси като например севернокорейската ядрена и ракетна програма или Тайван.

Китай


Още по темата

 • Рейтингът на Тръмп се срина

  Рейтингът на Тръмп се срина

  Рейтингът на доверие към президента на САЩ Доналд Тръмп е достигнал най-ниските си нива от периода му при поемане на властта през януари, съобщи ...
  20.03.2017
  1 036
  3

Напиши коментар:


Публикувай