2 356 8

Най-щастливата страна в света е...

На кое място е България?

Най-щастливата страна в света е...
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Обявиха коя е най-щастливата страна в света. В доклада за световното щастие са подредени общо 155 страни по различни компоненти, които оформят крайното им представяне.

В доклада, който се прави всяка година от 2012 насам, се обръща специално внимание на нивата на щастие в страните по света и възможностите пред хората в тях.

Класацията е изготвена по три основни скали – оценка на настоящия бит, позитивни емоционални преживявания и негативни такива. Авторите посочват, че социалната подкрепа, щедростта, свободата за правене на избори и борбата с корупцията също оформят крайната оценка на анкетираните.

Изненадващо или не, на първо място в подреждането е скандинавска страна. Норвегия печели приза за най-щастливата страна в света, изкачвайки се с цели три места в сравнение с предишния изследван период. Предишният победител – Дания, заема второто място. Икономическият климат, социалната подкрепа и здравеопазване са с изключително позитивни нива в тези страни.

В подреждането следват Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

„Човешките връзки и взаимоотношения са най-важни. Дори една страна да е богата, ако няма надеждна връзка между хората, стъпваща на доверие, то заслужава ли си?“, посочва авторът на изследването Джон Хелиуел от Университета на Британска Колумбия.

На кое място е България? Отговорът е тревожен – страната ни заема 105 място от общо 155 държави. Пред България по щастие се нареждат страни като Киргизстан, Сомалия, Виетнам и Бутан.

От доклада става ясно, че американците се чувстват все по-нещастни. САЩ са 14-и по щастие, падайки с няколко места в подреждането.

Авторите посочват, че психическото здраве за гражданите на по-богатите западни страни е по-важно от материалното благополучие.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 11:08  20.03.17
  Не може да бъде, на челни места все страни от гниещия западен свят ! Русофилнята има друго мнение, най щастлива нация са русняците и точка !
 • раптор
  Отговор
  2 11:12  20.03.17
  Бас държа, че по време на соца реално нещата са стояли по съвсем друг начин. България е била поне в топ 30 на най-щастливите. Са да му се не види конфликтите между хората нарастват като мащаби. Мен лично за последната 1 година са ме предали 2ма души (достатъчно нагло и брутално), с 1 съм се скарал безвъзвратно благодарение на повдигната от него инициатива. С 2ма съм охладил достатъчно силно отношенията си, поради моите лични виждания за техните неприятни и крайни за мен мнения. Все хубави работи. Диваци са българите, дивак съм и аз.

  Коментиран от #8

 • Петър Папазов
  Отговор
  3 13:11  20.03.17
  Бас хващам че реално са Филипините! И да попитам защо самоубийствата в Норвегия са най-много на глава от населението?

  Коментиран от #5

 • До 1
  Отговор
  4 13:31  20.03.17
  Русия е на 27 място-много преди доста европейски държави...схвана ли ,нпо-лизачо?

  Коментиран от #6

 • кроко
  Отговор
  5 13:31  20.03.17

  До коментар #3 от "Петър Папазов":

  Кой те излъга за Норвегия, Петре ? http://scrollex.ru/03/interesnye-fakty-top-stran-mira-po-statistike-samoubijstv/
 • до руския трололизач
  Отговор
  6 13:36  20.03.17

  До коментар #4 от "До 1":

  Недей да лъжеш така нагло, путиноидче на 49 място е... https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/987416/nazvana_strana_stavshaia_samoi_schastlivoi_v_mirie
 • Петър Папазов
  Отговор
  7 15:17  20.03.17
  Добре де, информацията ми е стара. Знам я от норвежци. Извинявам се но като са най-щастливи защо не са всред последните по самоубийства а са ту 49-ти, ту 81-ви? Филипините господа!!
 • мноооо щастлив
  Отговор
  8 03:15  21.03.17

  До коментар #2 от "раптор":

  Много щастливи, особено тия по лагерите, особено избитите и техните близки, особено тия на които им конфискуваха имотите. Големо щастие си беше и един път в годината да се наредиш за банани, веднъж на десет години да ти излезе вноската за "кола", на двайсет години за апартамент-панелка. Големо щастие беше и да се докопаш на няколко пъти в живота до няколкостотин долара, че да купиш касетофон и видео и за рестото истински шоколад. Щастие си беше да гледаш 1 тв канал, а върха на щастието беше в петък - новини на руски и после задължително руски филм. Може да се напише енциклопедия за щастието в соца. Щастието на мързеливите и простите, които им харесва някой да се грижи за тях - партията, която беше за тях въздуха, слънцето и водата........

Напиши коментар:


Публикувай