5 292 7

Свръхзвуков американски самолет разгневи Китай

Американците твърдят, че самолетът е изпълнявал рутинен полет

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Свръхзвуков американски бомбардировач Б-1 „Лансър“ разгневи китайските власти. Служители на US отбраната разкриха пред Си Ен Ен, че американските пилоти са били предупредени да променят маршрута си.

Според Пекин бомбардировачът е нарушил въздушното пространство на страната, докато Вашингтон твърди, че, машината е изпълнявала „рутинен“ полет над Източнокитайско море по международните норми.

Пилотите на Б-1 са отговорили на китайските диспечери, казвайки, че извършват рутинен полет над международното въздушно пространство.

Неразбирателството идва заради това, че самолетът е летят в китайската въздушна отбранителна идентификационна зона (ADIZ) в Източнокитайско море. В световен мащаб такива зони са създадени, за да дадат повече време за реакция на въоръжени сили. Периметърът им е по-широк, отколкото на въздушното пространство и ясно очертаните граници.

Китайската идентификационна зона обаче се простира над спорни територии, които станаха обект за напрежение в региона през последните години. Искри прехвърчат и между САЩ и Китай.

Напрежението се увеличи до червено между Китай и Япония заради островите Сенкаку. Стигна се и до срещи „лице в лице“ между китайски и японски кораби и бойни самолети.

Американските военновъздушни сили разкриха, че бомбардировачът Б-1 „Лансър“ е бил изпратен на тренировъчни мисии с японски и южнокорейски бойни самолети.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Борис
  Отговор
  1 20:07  23.03.17
  После всички други са виновни но не и американците.Кой каквото си търси ,рано или късно ще си го намери.

  Коментиран от #2

 • Елцин
  Отговор
  2 22:02  23.03.17

  До коментар #1 от "Борис":

  Very profound!
 • Бай Хуй
  Отговор
  3 22:18  23.03.17
  Китайците ще лапат американски пи...ки
 • Борис
  Отговор
  4 07:13  24.03.17
  Бай едикойси,както го правиме ние ли?Да ама някои хора имат достойнство,и не лягат прет всеки размахал пръст.
 • Morgoth
  Отговор
  5 07:44  24.03.17
  Това е малко като руския СУ свален в Турция. Китайците са си измислил някаква зона която считат за тяхна, а американците нарочно пускат в нея бомбардировач за премерване на пишките.
 • Гост
  Отговор
  6 09:30  24.03.17
  Какво е "рутиннен полет " за бомбардировач? На мен ми звучи логично за бомбардировача, рутинният полет е да бомбардира.

  Коментиран от #7

 • ето това е рутинен полет
  Отговор
  7 06:34  26.03.17

  До коментар #6 от "Гост":

  Това, което и руснаците правят непрекъснато около атлантическото крайбрежие на Европа, това което правят непрекъснато и около Аляска. Че техни бомбардировачи летяха рутинно чак до Ю. Америка.

Напиши коментар:


Публикувай