Last news in Fakti

7 Април, 2017 00:00 2 332 6

Какво е това на Марс? (СНИМКИ)

  • марс-
  • червената планета-
  • наса-
  • метеорит-
  • кратер

Снимка от Червената планета шокира астрономите от НАСА

Какво е това на Марс? (СНИМКИ) - 1

Въпреки че е наблюдаван в детайли от години, Марс все още има много изненади за хората.

Последната от тях е релеф около Южния полюс на планетата, който озадачи НАСА. Снимката е направена от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и показва кръгла зона, която прилича на кратер. Той обаче се отличава от стандартните кратери, които се получават при падане на метеорит.

Освен това той се намира в район, където вместо кратери има множество хълмове, пише. Самият кратер прилича на натрошена на малки парчета повърхност, защото тя е замръзнала. Според учените това променя кратерите и ги заравнява. Това ги прави много по-трудни за анализиране и определяне дали наистина става дума за метеорит или всъщност е съвсем друга релефна характеристика. За момента НАСА няма конкретен отговор.

Какво е това на Марс? (СНИМКИ)

Астрономите предполагат, че може би е кратер на метеорит, тъй като е доста голям. Един пиксел на снимката се равнява на 50 см дистанция на заснетата зона на Марс. Междувременно НАСА отбеляза, че MRO вече е направила над 50 000 обиколки около Марс за над 10 години работа, пише Vesti.bg.

Апаратът е заснел 99.1% от повърхността на планетата с над 90 000 снимки. Новата снимка се пада именно в тези 0.9% непознати все още райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 0 Отговор
    Нещо македонско ще да е, няма друго какво !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Галюлей

    7 0 Отговор
    Пъпа на Марс това е!
  • 4 Кики

    1 1 Отговор
    На мен ми прилича много на БМВ - то на един колега от форума - как му беше името...?
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    А някой задава ли си въпроса, защо снимката е черно бяла ? Такъв цвят има пепелта от кремация ! НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, КАКВО ИМА НА МАРС !
  • 6 ЧичиСкручи

    0 0 Отговор
    Срещат се из космоса Марс и Земята:
    - Какво ново комшийке?
    - Мани маани... Май съм прихванала некакъв изродски разумен живот от хомо-сапиенсите.
    - А дреболия, и аз съм го карал. Шест-седем хилядолетия само и отминава... Ще вдигнеш малко температура за кратко, може и повече ако заразата стигне до термоядрена реакция. Ако се лекуваш на стадия на античността, обикновено започва ремисия. За профилактика взимам по един-два астероида на хилядолетие след всеки ледников период и нямам проблеми.
    - Май ще опитам скоро от последното комшу - то май ще помогне бързо да се оправя!