Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 17:17 2 021 0

Медведев плаши НАТО с ракети от Калининград

  • медведев-
  • русия-
  • про-
  • ракети-
  • калининград
Медведев плаши НАТО с ракети от Калининград - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заплаши, че в анклава Калининград ще бъдат разположени ракетни комплекси „Искандер“, ако САЩ упорстват в плановете си за изграждане на противоракетна система в Европа.

Заплахата беше отправена в нарочно записано телевизионно обръщение на държавния глава от Кремъл.

Ако всички други мерки се окажат недостатъчни, Русия ще разположи в западните и южните си райони модерни нападателни системи, които ще гарантират унищожаването на разположените в Европа американски противоракетни комплекси, недвусмислено заяви Дмитрий Медведев.

Освен това радиолокационната станция в Калининград за предупреждение в случай на ракетно нападение ще бъде въведена незабавно в максимална готовност.

В района на града ще бъде разположена и батарея ракети „Искандер“.  Балтийският анклав граничи с две страни членки на НАТО - Литва и Полша.

Заплахите за разполагане на ракети в непосредствена близост до страни от НАТО не допринасят за взаимното разбирателство, коментира Алиансът в отговор на днешното изявление на Дмитрий Медведев. Говорителката на НАТО Оана Лунджеску даде да се разбере, че предложението на Алианса към Русия да обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на ПРО остава в сила.

Изказването на Медведев е в духа на политиката на Путин към инициативата на САЩ – ПРО, коментират руски медии. Според тях сегашният президент подготвя оттеглянето си от Кремъл, давайки недвусмислен знак за завръщането на езика на конфронтацията, познат от предишните два мандата на Путин.

Медведев наля допълнително масло в огъня като свика Съвета за сигурност на Руската федерация, за да се обсъдят мерки срещу разполагането на ПРО в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА