Last news in Fakti

21 Април, 2017 08:49 1 295 0

Предизборна чистка в Иран (СНИМКИ)

  • иран-
  • махмуд ахмадинеджад-
  • али хаменей-
  • хасан рохани

Махмуд Ахмадинеджад беше дисквалифициран от президентския вот

Предизборна чистка в Иран (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Иранската държавна телевизия съобщи, че Съветът на пазителите, който проучва кандидатите, е дисквалифицирал Махмуд Ахмадинеджад. Това означава, че бившият твърдолинеен президент няма да може да участва във вота следващия месец, предаде "Ройтерс".

Ахмадинеджад, който остава дълбоко поляризираща фигура дори сред иранските хардлайнери, изненада страната, като се регистрира като кандидат миналата седмица, след като върховният ирански ръководител аятолах Али Хаменей го бе приканил да не се кандидатира.

Ахмадинеджад беше президент от 2005 до 2013 г. Той е известен с острата си риторика към Израел, с това, че поставя под съмнение мащаба на Холокоста и с усилията си за разширяване на иранската ядрена програма.

Предизборна чистка в Иран (СНИМКИ)

По-рано Съветът на пазителите - орган, състоящ се от духовници и юристи - съобщи, че е съставил окончателния списък с кандидатите и вътрешното министерство ще обяви имената им в неделя.

Държавни медии обявиха, че Съветът е одобрил шестима кандидати и сред тя е настоящия президент с умерени политически възгледи Хасан Рохани.

Предизборна чистка в Иран (СНИМКИ)

Предизборна чистка в Иран (СНИМКИ)

Сред одобрените е и твърдолинейният духовник Ебрахим Раиси, отбелязва "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА