Last news in Fakti

27 Април, 2017 21:28, обновена 28 Април, 2017 01:11 7 206 30

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • македония-
  • меле-
  • парламент-
  • скопие

Невиждано насилие в македонския парламент

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Извънредна ситуация в съседна Македония. Протестиращи нахлуха в сградата на парламента в Скопие, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предадоха световните агенции.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента, уточнява "Ройтерс". Според ТАСС демонстрантите са стигнали само до фоайето, но се опитвали да влязат и в пленарната зала. ДПА посочва, че нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му, предаде "Ройтерс".

Най малко 8 са ранените депутати, които са потърсили медицинска помощ. Най-сериозно е пострадал, според журналисте в Събранието, лидерът на Алианса на албанците и бивш кмет на Струга – д-р Зиедин Села.

Сред битите депутати е и Радмила Шекеринска от СДСМ, която според очевидци е била влачена за косата.

Три линейки са пристигнали в Събранието и оказват медицинска помощ на ранените Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Диметриевски и д-р Зиедин Села, твърдят депутати. Част от пострадалите сами са отишли в градската болница, която се намира непосредствено до парламента.

Според Дамовски организаторът на протеста пред парламента е призовал да бъдат блокирани страничните му входове, за да не се позволява на депутатите да излязат от сградата. Според присъстващи с шокови гранати МВР е успяло да спаси новоизбрания председател на парламента Талат Джафери.

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Македонската полиция използва зашеметяващи гранати, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Скопие и да проправи път за евакуиране на депутатите, които все още са в сградата, предаде "Ройтерс".

Очевидец, цитиран от агенцията каза, че е видял как полицията изстрелва зашеметяващи гранати срещу демонстрантите, проправяйки пътя за линейките.

"В опит да овладеем обстановката във и пред парламента ние наредихме на полицията да използва всички мерки", каза по телевизията вътрешният министър Агим Нухиу. "Използваме зашеметяващи гранати, за да позволим евакуацията на депутатите", заяви той.

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна стана независима през 1991 г. Той е бил избран при гласуване с подкрепата на 67 депутати, съобщи Зоран Заев по-рано тази вечер, след което го поздрави и му пожела късмет на новия пост.

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила, допълва "Ройтерс". ТАСС пък съобщава, че за Джафери са гласували 62 депутати (от общо 120). Агенцията допълва, че опозицията, начело със СДСМ е заобиколила парламентарната процедура при избора на нов председател.

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

ТАСС припомня, че Джафери е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.
Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня "Ройтерс".

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват, предаде ДПА.

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120, припомня агенцията. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, който настояват, че нови избори са изходът от политическата криза, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 непознат

    42 4 Отговор
    АХ Македония,взеха те, народа да мачка македонските предатели Заев,и дружинка,не се предавайте македонци.
  • 2 heavy metal

    53 8 Отговор
    Очаква се американците да се намесят за да въдворят порядък и да разделят Македония на две - албанска и християнска, а този или подобен сценарий очаква и нас самите.
  • 3 ТиквунЯ

    54 4 Отговор
    Браво на македонците!
    Не знам как без насили може да се въздейства на депутатите...
    Огромна част от населението недоволства, гласът им не се чува, защото медиите в Македония са платени, също както и у нас.
    Правителството нехае за силата на вълненията сред обществото и накрая НЯМА КАК ДА МИНЕ БЕЗ НАСИЛИЕ!!!
    Не е правилно, обаче как само да си мълчиш, да търпиш и да си доволен от онова, което се случва??
    А това да не ти чуват гласа, когато сте 1-2 млн. правилно ли е?
    Още веднъж - БРАВО НА МАКЕДОНЦИТЕ!!!!
    Ние ще си останем с високата култура, защото сме умни и се съгласяваме със всичко...
  • 4 Зици

    41 8 Отговор
    Браво, македонци.Елате и у нас.Тиквите за цепене са двойно повече.
  • 5 аъанс

    46 6 Отговор
    Народната любов достигна националните предатели в Македония след като те се опитаха да направят държавен преврат с помощта на ЕС/САЩ, които активно ги подкрепят! Албанските партии и македонските предатели в парламента си избират председател и държат речи на албански и пеят албанския химн - това ако не е провокация, здраве му кажи! Единствения шанс на Македония да се спаси от готвения й мюсюлмански преврат е да стане част от християнска България, където й е мястото!
  • 6 jakudza

    12 4 Отговор
    Myuslita i albanci da vnimavat mnogo..nai mnogo te razlaivat kuchetata na Balkanite, no shte padat kuhi glavi skoro, ne draznete samuraite ...
  • 7 Сънчо

    35 2 Отговор
    А Бай ти Ганьо още спинка
  • 8 стоян георгиев

    19 16 Отговор
    македонците си личи че са ни рода.само рев и никва конкретика.реваха срещу груевски сега реват срещу заев,реват и срещу албанците ,както и срещу всички свои съседи .ясно е че ще се разпаднат но лошото е че се изисква от нас нещо да правим за да ги спасяваме?????учениците на сърбите ги чака сръбския сценарии,както нас руския .и нека патриотите да знаят македонците въпреки че по род са основно българи,мразят българия и всичко дето е свързано с нас.
  • 9 Доктор ДЖАГЕРС

    37 4 Отговор
    МАЧКАЙТЕ ТИЯ МАЗНИ и ПОДЛИ албанци. НАПРЕД МАКЕДОНЦИ
  • 10 Тиранс

    6 51 Отговор
    Подкрепям Албанците!
  • 11 DJIDJAR

    23 3 Отговор
    Само ми кажете .............КОГА ЩЕ ТРЪГНЕМ И НИЕ В НАШАТА БЪЛГАРИЯ.....................И ТРЪГВАМ И ТРЪГВАМ ДА ЗАЩИТАВАМ ЧЕСТА НА НАРОДА......НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ НАРОДЕ ...........СТИГА СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ МУТРИ И ПОЖАРНИКАРИ...........НА ПОСЛЕДНО МЯСТО СМЕ ПО БЕДНОСТ В ЕВРОПА..........ДО КАГА.................

    Коментиран от #19

  • 12 BRQKUY

    25 2 Отговор
    АКО -МЕЧКАТА ИГРАЕ У КОМШИЯТА -ЩЕ ИГРАЕ И У НАС..................... И ТО СКОРО................
  • 13 куку ПИПЕ

    19 2 Отговор
    Сега очакваме САЩ да бомбандира и Македония, та да ги тури у ред как турия ред у целио свет. Къде пипна америкаците, после м..та си трака.
  • 14 обвинявайки новата коалиция

    26 6 Отговор
    КАК ще ги стигнем МАКЕДОНЦИТЕ??!
    ДА ги задминем - КОГА?!
    Набутаха ли Ви го в носовете и ушите, утре ще го видите и по телевизията - КОГА НИЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАВИМ ОБЕДИНЕНИ, СИЛНИ И РЕШИТЕЛНИ, ПРЕД ОНЕЗИ 240 РОБОВЛАДЕЛЦИ ?!
    КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ГЪРЦИТЕ, КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ МАКЕДОНЦИТЕ?! Колко още можем да загубим от себе си?!
    ВСИЧКИ ОКОЛО НАС НИ УЧАТ НА РЕШИТЕЛНОСТ, КЪДЕ СМЕ НИЕ??
    СТИГНАХМЕ ДО ПОЛОВИНАТА НА "ОРЛОВ МОСТ' и пак ни сложиха юздата, то Ореха, то Тиквата, то Трифонов, то пак Тиквата, но все пак Тиквата...
    Ходих до Варна, за да протестирам - там Пламен Горанов се самозапали против мафиотската групировка ТИМ (момчето почина на 3 март)! Колко от вас си спомниха за тази саможертва? Колко от вас разбират, че времето в което живеем решава живота на децата ни? Платен ли съм?! - платете ми тогава годините надежда, за свята и чиста република! Аз съм просто данъкоплатец с ЕГН, досие от ДС, военна служба "в името на Родината" И ДЕЦА В ЧУЖБИНА, защото НЯМАХ НАСЛЕДСТВО, КОЕТО ДА ПРОДАМ, ЗА ДА ГИ ИЗУЧА!!!

    Коментиран от #28

  • 15 Гост

    7 2 Отговор
    Насила ще ги направят мюсулмани македонците.
  • 16 13246

    8 3 Отговор
    Толкова сили и средства хвърлиха в пропаганда за тази кратка "Македонска история" и сега кво ? Александър Македонски ще стане шиптар в по-новата .

    Коментиран от #17

  • 17 ТиквунЯ

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "13246":

    Стига бе!
    Толкова колеги македонци и всичките МРАЗЕХА България, но пък всички бяха единни, че колкото и да препикават българския паспорт, няма по-силен враг от мюсулманите!
    Много жалко ако още не им е ясно, че с албанците няма как да мелят брашно, а Турция ще ни налапа като шаран червеи в момента в който заемем антиалбанска позиция. Тогава и Гърция ще има 1 седмица време...
  • 18 петър

    15 9 Отговор
    тези протестиращи македонисти са същите които правиха антибългарските митинги бугари-татари и до софия бугари нема.това е партията на оня които с чук разби паметната плоча на каймакчалан
  • 19 Мафани Закура

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "DJIDJAR":

    Не сме на последно,а на първо място по бедност. ПЪРВО.
  • 20 БСП Станишев и ЕС

    6 1 Отговор
    Станишев отговаряше за финансирането на МАЙДАНА в Скопие. Та каквото сеем туй жънем. Груевски е със Сергеичо Станишев ръка за ръка подпомагаики го в "интеграцията" на Македония в ЕС. ЕС ще разори Македония, която днес има по-високо социално ниво от България! За размириците в Скопие имаме и ние принос. Президента, НС и правителството ни! България има пряка вина за ситуацията там, защото ги подстрекаваме нелегално да си отнемат независимостта. Соросоидите сън не спят за да направят ДЖУМБИШ! Колкото по-голям, толкоз по-висок хонорар. А ЧЕ НИЕ СЕ САМОУНИЩОЖАВАМЕ ЧРЕЗ ВЪНШНО ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО ЗА ДА НИ НЯМЯ И СТАНЕМ ОТ НИСШИ ПО- НИСШИ И ОТ БЕДНИ ПО-БЕДНИ, И ДА НИ ДОВЕДАТ ДО ПРОСИЯ ЗА МИЛИСТИНЯ И ЗАГУБА НА ДОСТОЙСТВО И СУВЕРЕНИТЕД ! БРАВО СТАНИШЕВ ! БРАВИСИМО ! ДАЛИ ТОВА НЕ ЩЕ ДОЙГЕ И У НАС ? И всички РУСОФОБИТЕ изпълняват СЪЩАТА ЗАДАЧА! ТОВА Е ИГРА С ОГЪН ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ, ТА НАЛИ ТОЗИ ОГЕН ВЕДНЪЖ ГОРЯ 1991 ВА ГОДИНА. Това е нужно на запада а не нашите народи !
  • 21 колю

    5 2 Отговор
    Където закона си затваря очите и позволява партии на етническа основа и вероизповедание се получава така. Тук още турски партии да позволят и ще сме същите. Сякаш една не ни стигаше. Сега колко са ? Цигански ,турски и въобще либерастия до шия. Но вижте и името на вътрешния им министър и повече какво да се каже ? Все едно тук мин.на вътрешните работи да е оня дето бяга в Турското посолство -как му беше името ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 abv

    3 8 Отговор
    МАКЕДОНИЯ-ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА.

    Такива държави рано или късно се разпадат.

    Примери:
    Преди:СССР
    Днес: Украйна ,Беларус, Латвия, Естония,Грузия,Армения и т.н
    Преди:Югославия
    Днес:Сърбия,Косово,Босна и херцеговина,Словения

    Има и примери за изкуствено разделени, които впоследствие се обединяват:
    Преди:ГДР и ФРГ
    Днес: Германия
    От Македония би трябвало да се получат 4 държави:
    -с български етнос
    -с гръчки етнос
    -с албански етнос
    -със сръбски етнос
  • 24 Реалист

    5 2 Отговор
    Това е истинското положение или конфедерация с шиптърите, или референдум за присъединяване към България, с евентуална автономия. Така ще са в ЕС без да чакат

    Коментиран от #26

  • 25 ник

    1 1 Отговор
    Всичко тръгва оттова , че ние си гледаме прекалено сериозно на наследниците, искаме да им осигурим всичко , образование в чужбина, има едни етноси от индия-албанци и роми дето не им пука дали че има всичко за децата им и ги правят по 10-12, накрая нашите земи са заселени от тях и са вече техни де факто, остава де юре .
  • 26 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист":

    Така са почвали Балканските войни. Все за тази пуста Македония. Четете историята.
  • 27 mitko kulturista

    1 7 Отговор
    Цялата македония да е вземат Албанците! Няма ни 1 македонец ,който да харесва България и Българите! Плящаме с цената на завинаги загубена територия в името на затриването на един изкуствено създаден народ окрал историята на съседите си! Народа отдавна го е казал: "Що е маке се е л..но!"
  • 28 Радомир

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "обвинявайки новата коалиция":

    За платен не знам дали си, обаче си много заблуден. Човекът не искаше да умира. Това беше изключително грозна трагедия, благодарение на няколко човека, които го употребиха за платени протести. Когато той пламна, те избягаха. Има ги на записите, но от полицията ги крият. Нищо не е такова, каквото изглежда. Но конете с капаци няма как да видят.
  • 29 Гост

    1 0 Отговор
    ДО: обвинявайки новата коалиция": имаш оръжие, децата са изучени, какво чакаш. Покажи на младите как се прави. ако се съберем 4ка белот , може да презвемем цял град.
  • 30 Mak.

    6 0 Отговор
    Razberete be coveci. Makedoncite i Bugarite sa isti narod. Stotici godini na nazad rimokatolicite rabotele za da gi razdelat i da gi zamerat kako i mnogu drugi narodi za polesno da moze da me sokrsat. Mnogu generacii rastele so ovaa situacija. Pliticarite od dvete zemji moraat da sednat na masa i razumno da se dogovorat. Morame da se obedinime inaku crno ni se pisuva. Pozdrav
Новини по държави: