Last news in Fakti

29 Април, 2017 09:20 1 837 8

ЕС не се отказва от приемането на Турция

  • турция-
  • ес-
  • членство-
  • фeдepиĸa moгepини-
  • meвлют чaвyшoглy-
  • реджеп ердоган

Бpюĸceл призна резултатите от референдума и ще пpoдължи пpeгoвopитe зa члeнcтвo нa Анкара в съюза

ЕС не се отказва от приемането на Турция - 1
Снимки: БТА/АР

ЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде "Ройтерс".

Евросъюзът признава резултата от референдума в Турция и е заинтересован от стабилността в страната. Това заяви на завършилата снощи среща на външните министри от ЕС в Малта първият дипломат на Брюксел Федерика Могерини.

"Ние уважаваме и признаваме правото на всяка страна, включително Турция, да определя своята система на управление, както Турция направи в хода на референдума. Уважаваме резултатите от гласуването въпреки подадените възражения и обжалвания, заяви пред журналисти Могерини.

Върховният представител на ЕС по външната политика каза още, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи, съюзът е за продължаване на дълго проточилите се във времето преговори за присъединяване на Турция.

"От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини.

По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че "правилата на клуба са ясни".

ЕС не се отказва от приемането на Турция

"Ще се радваме да преговаряме с тях, но е нужна известна доза разяснение от тяхна страна, ако мога така да се изразя", заяви Могерини в края на срещата в Малта.

ЕС не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция, каза още Могерини, цитирана от ТАСС. "Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави", заяви тя.

Австрия трябва да се откаже от "грешната си политика" по отношение на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, заяви в отговор турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

ЕС не се отказва от приемането на Турция

Чавушоглу, който говори в кулоарите на срещата в Малта, заяви още, че е доловил "позитивна атмосфера" от водещи европейски депутати по отношение на преговорите за присъединяване на Турция. По думите му диалогът между двете страни ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 10 Отговор
    С такива изказвания,Е.С. направо ме отвращава още повече.
  • 2 smolata

    12 6 Отговор
    Кихнах, май съм алергичен към лицемерие....
  • 3 погнусен

    14 8 Отговор
    Реално Е.С. ПАК свали гащите пред Турция-за пореден път.Долни страхливи медузи
  • 4 евро гейзери

    10 9 Отговор
    Ха ха поредното лицемерие,всички знаят че Турция няма да влезе в ЕС но ги държат на витрината да гледат с надежда някой ден да влязат в магазина.
    А Ердогрух обещава на тъпите си поданици как един ден ще станат и те хора като европейците.
  • 5 ОБЕКТИВНО

    5 1 Отговор
    ААААААА ко. Става ве? Как тъй. Това не е навеждане, ами направо
    се обърках. Пак пробииииии
  • 6 Shmeker

    3 6 Отговор
    Ако приемат Турция, значи няма проблем да приемат и Русия

    Коментиран от #7

  • 7 малко история

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Shmeker":

    Само че Русия отдавна е отказала-още през 2004 г.
  • 8 ооооооо

    1 0 Отговор
    Тоя хермафродит в дясно кой е? И тая ще ни оправя?