Last news in Fakti

9 Май, 2017 10:34 1 057 0

Южна Корея избира президент (СНИМКИ)

  • южна корея-
  • сеул-
  • пак гън-хе

До вота се стигна, след като Пак Гън-хе беше отстранена от поста и арестувана заради корупционен скандал

Южна Корея избира президент (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Южнокорейците гласуват за нов президент.

До вота се стигна, след като консервативният държавен глава Пак Гън-хе беше отстранена от поста, а после и арестувана заради корупционен скандал, в който се оказа въвлечена заради своя приближена, бъркала се в държавните дела.

Гласуването ще приключи в 20 ч. местно време (14 ч. българско време). Резултатите се очакват утре, предаде ТАСС.

Според социологическите проучвания с най-големи шансове за спечелване на президентските избори е бившият лидер на либералната Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже-ин. Той има рейтинг на подкрепа от 42,2 процента. След него с голяма разлика са Ан Чхол-су от центристката Народна партия и консерваторът Хон Чжун-пхе от Корейската партия на свободата (бившата управляваща партия "Сенури"). Двамата регистрират подкрепа от по 18,6 процента.

Южна Корея избира президент (СНИМКИ)

Южна Корея избира президент (СНИМКИ)

В изборите участват 13 кандидати, но според социолозите освен тримата гореспоменати фаворити, останалите 10 са смятани за аутсайдери и рейтингът им не надвишава 8 процента.

Южна Корея избира президент (СНИМКИ)

Над 11 милиона души вече дадоха гласа си за нов президент, възползвайки се от правото на предсрочно гласуване, състояло се в четвъртък и петък. В Южна Корея регистрираните гласоподаватели са 42.5 милиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: