Last news in Fakti

12 Май, 2017 19:41 1 880 1

Мащабна кибератака срещу британски болници

  • хакери-
  • атака-
  • кибератака-
  • великобритания-
  • испания-
  • болници

Засегнати са предприятия и лечебни заведения

Мащабна кибератака срещу британски болници - 1
Снимка: Shutterstock

Британската Национална служба по здравеопазване обяви, че редица болници в страната са били подложени на мащабна хакерска атака, съобщи „Евронюз“.

Системите в някои лечебни заведения са се сринали напълно, а спешните случаи са били пренасочени към други болници. В някои от случаите рутинни медицински интервенции са били отменени.

Медиите на Острова описват атаката като мащабна. Първо хакерите са ударили имейл мрежите, а след това и операционните системи.

Властите не смятат, че е направен пробив в базата данни с личната информация на пациентите. Има информация за кибер удари и в други страни, включително Италия, Испания и Тайван.

Първоначалната информация сочи, че атаката е извършена с т.нар. рансъмуеър - зловреден софтуер, който кодира информацията в индивидуални устройства или дори в цели мрежи.

Освен британските болници, испанският бизнес също е станал жертва на хакерски удари. Телекомуникационният гигант „Телефоника“, няколко банки и транспортни фирми са били подложени на атаката. При рансъмуеър вирусите хакерите не освобождават файловете, докато засегнатото лице не плати исканата такса.

Британски лекари разпространиха кадри в интернет на появилото се съобщение на екраните им. Хакерите искат да им бъде платено с биткойни, преди да възстановят файловете им.

Мащабна кибератака срещу британски болници
Снимка: Twitter


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    3 0 Отговор
    Познавам хора, които им платиха дребни суми хакерите пак не им дадоха информация как да разкодират криптираните файлове. Ако ви се криприра информацията на компютъра единствената разумна процедура е формат на твърдите дискове и всичко отначало.
Новини по държави: