Last news in Fakti

16 Май, 2017 16:07 13 577 20

Северна Корея ударила света?

  • северна корея-
  • хакерска атака-
  • хакер

Съмнения, че страната стои зад световната хакерска атака

Северна Корея ударила света? - 1
Снимка: БТА/AP

Експерти са открили доказателства, според които Северна Корея може да има роля в световната кибер атака, съобщи „Ройтерс“.

Атаката засегна 300 000 компютъра в световен мащаб. Доказателствата са открити от изследователи от института „Хаури“ в Южна Корея. Те са установили, че някои от кодовете във вируса WannaCry са били засечени в групата „Лазарус“. Тя е свързана с хакерските операции на Северна Корея.

От компаниите Symantec и Kaspersky заявиха, че в момента е твърде рано да се каже, дали Северна Корея е замесена в атаката.

От китайското външно министерство обявиха, че към момента нямат информация, която да споделят по случая. От Виетнам обявиха, че в страната са били засегнати 200 компютри.

От ЕВРОПОЛ обявиха, че все още не могат да потвърдят информациите.

„Все още не можем да потвърдим тези твърдения. Разследваме всички възможности“, заявиха от организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    23 8 Отговор
    Ай стига бе,те балистична ракета направиха,та сега е докараха до хакерски атаки,сигурно е от компютри родно производство:)))
  • 2 Kcaniba

    40 12 Отговор
    Нали са изостанали и нямали какво да ядат...
    Американците яко промиват мозъци!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Ей американски троле, защо пишеш с моя ник?
  • 4 Диди

    6 29 Отговор
    Някои писаха,че С.Корея на никого лошо не правила и т.н..А сега излиза,че са направили хакерска атака в много държави. Е такъв луд...какво да го правиш..да го пратиш на оня свят,който е над него. Много луди станаха,които заплашват мира в някои държави.

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 5 Капиталист

    34 9 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Диди-това и да е вярно е нищо със сравнение на американските зверства по целият свят...По твойта логика,САЩ трябва да бъдат унищожени сто пъти...
  • 6 Диди

    8 23 Отговор
    Никога не съм писала,че одобрявам политиката на Америка. А ти подкрепяш този диктатор.
  • 7 ключаря

    14 1 Отговор
    Диди, скоро си си във Варна
  • 8 Д'мин

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    На теб ти излиза каквото ти кажат. Нали уж бяха руснаците-и ти припяваше. Сега били корейците и забравяйки какво си плещила за руснаците, подхваща нова песен.
  • 9 Кики

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Ами на никого лошо не са сторили. Аз също съм писал това много пъти. С.Корея не е отмъстителна страна, атаките не са от нея, както на някой му се иска. И как заплашва света, защото не съм чул досега? Единствено се отбранява с думи на първо време от САЩ.
  • 10 ......

    14 6 Отговор
    Е, краварите вече хептен взеха хората за балъци - ясно е, че тия фишеци идват от тях, за да имат "основание" да нападнат Бузестото...
  • 11 Диди

    5 15 Отговор
    Ключарю..след седмици ще летя за Варна,в началото на юни приятелките ми ще дойдат на гости и после заедно с тях ще летя.Запомнил си. До Дмин Аз често съм писола,че не одобрявам нито политиката на Путин,нито политиката на Америка,сигурно си чел това,но си имал затруднения със ,,запомнянето,,. А Кимчо си финансира въоръжението и чрез тъмни сделки.От години заплашва Южна Корея,сега и Америка,Австралия. А вие го приемате за добър човек? Пореден диктатор,който избива народа си.

    Коментиран от #13, #19, #20

  • 12 Иван

    10 3 Отговор
    Тия от Южна Корея ще рече живеят за да плюят тия от Северна Корея.
  • 13 Капиталист

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Диди-тук вече хитруваш...Защо като не харесваш политиката на САЩ , не видяхме тук от теб нито един коментар който да осъжда агресията на американците по целият свят...Или си на мнение,че на тях всичко им е позволено??? Мислиш ли че С.Корея е по-голям агресор от САЩ??? Какви са достоверните данни че оня жълтур избива народът си-писали го във весниците??? Айде по-сериозно със такива определения като диктатор и избиване на народ--че точно САЩ са избили цели народи....
  • 14 Vasik Atanasova

    20 6 Отговор
    мисля че американците търсят причина
    да ги ударят
  • 15 прост човечец

    10 2 Отговор
    Да живее Кимчо! Само той може да оправи нещата с американците.
  • 16 БКП-верен до безкрай...

    8 0 Отговор
    Да ЖИВЕЕ Ким Чен вовеки ВЕКОВ. В памет пред Тодор Живков. ПОКЛОН.....
  • 17 Ето....

    3 0 Отговор
    ...повод за среднощна операция.
  • 18 Сталин

    1 1 Отговор
    Бе,то му е ясно и на моето куче даже,че краварите си измислят какво ли не за да унищожат поредната суверенна държава.Както направиха с Ирак , Югославия , Либия и мн. др. Ама тоя път ще се ударят челно.Не е много добра идея да се напада ядрена държава.А и в съседство има още две такива.Така, че може ида не гледаме внуци.
  • 19 Сталин

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Миличка,Аз съм бил в С.Корея.А ти идея си нямаш за какво говориш (пишеш).По добре си джиткай по моловете или където там си джиткаш и не се занимавай с геополитика.Тези хора просто искат да не ги закача никой.Какво си правят те в собствената си държава си е само тяхна работа.Нямат намерение да нападат никого.Но,ако искаш мир,готви се за война.Това е.
  • 20 Сталин

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    И още нещо.Като не разбираш, недей да лепиш етикет "диктатор" за щяло и нещяло.Бил съм също и в Ирак по времето на Саддам и след като го утрепа Чичо ти Сам и докато "диктатора" беше на власт това беше мирна, светска и спокойна държава.Хората имаха работа,не гладуваха и най важното,не се избиваха един друг.Нямаше ИДИЛ,мидил и прочие надрусани главорези.А сега на година там умират от насилствена смърт по 5 до 7 хиляди мирни жители.За работа и спокоен живот и дума не може да става.Аре, много ти здраве защтитничке на демокрацията.