1 153 0

KELT-9b - планета, по-гореща от повечето звезди

Най-горещата екзопланета, откривана някога, се намира на 620 светлинни години от Земята

KELT-9b - планета, по-гореща от повечето звезди
Снимка: NASA
Константин Карагьозов

С дневната си температура от 4 600 Келвина (около 4 300° по Целзий), планетата KELT-9b е по-гореща от повечето звезди и само 1 200 Келвина (1 100° по Целзий) по-студена от Слънцето. Тя се намира на около 620 светлинни години от Земята.

Необичайните отличителни черти на KELT-9b накараха астрономите от Щатския университет в Охайо и от университета Вандербилт да говорят разпалено за нея на скорошната среща на Американската астрономическа общност.

KELT-9b обикаля около звездата KELT-9, която е два пъти по-голяма и два пъти по-гореща от Слънцето. Газовият гигант пък е 2,8 пъти по-голям от Юпитер, но с два пъти по-малка плътност. Това се дължи на силната радиацията, излъчвана от близката звезда, която е накарала атмосферата на KELT-9b да се надуе като балон. Огрятата ѝ страна непрестанно е обсипвана със звездната радиация, което повишава значително температурата. Толкова е горещо, че молекули като тази на водата, на въглеродния диоксид и на метана просто не могат да се образуват.

"Планета като всяка останала, що се до масата, но атмосферата ѝ е уникална - при никоя друга планета не сме наблюдавали нещо подобно", признава Скот Гауди, лидер на екипа, занимаващ се с проучванията на KELT-9b.

Звездата KELT-9 излъчва толкова силна ултравиолетова радиация и няма да е учудващо, ако това изпари планетата напълно, категорични са още учените.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай