644 0

Компютърна грешка вдигна по тревога Калифорния

Съобщение за земетресение край бреговете на Тихия океан се оказа фалшивo

Компютърна грешка вдигна по тревога Калифорния
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Автоматично генерирано съобщение за силен земен трус с магнитуд 6,8 по Рихтер в Тихия океан, на десет мили от Санта Барбара, Калифорния, разпространено чрез имейли и Тwitter, се оказа невярно. Геофизическият институт на САЩ обясни, че причината най-вероятно е в софтуера, съобщи "Ройтерс".

Преди обаче да се изясни, че става дума за фалшива тревога, "земетресение" предизвика "трусове" в Тwitter. Появиха се много съобщения, в които се изразяваше надежда, че хората в Калифорния са добре, подозрителното бе обаче, че нямаше туитове от някой, който да е усетил земетресението.

Сейзмолозите обясниха, че грешното предупреждение за силен трус е било автоматично разпратено, след като учени са влезли в база данни за трус със същата сила, но станал преди почти сто години, през юни 1925 г.

Учените искали да коригират информацията за епицентъра на труса, който взел 13 жертви. Софтуерът обаче погрешно е изтълкувал въвеждането на нова информация като ново събитие. Малко по-късно предупреждението за несъществуващо земетресение бе изтрито.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай