1 984 2

Мосад залага на високите технологии (ВИДЕО)

Израелската разузнавателна служба създава фонд за инвестиции във високотехнологични млади компании

Анатоли Стайков

Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за високотехнологични млади компании - стъпка, която подчертава взаимодействието между бизнес общността и апарата по сигурността в страната, съобщи в. Financial Times.

Фондът ще финансира нови технологии, включително за високоскоростно криптиране на информация, определяне на профила на хора въз основа на поведението им в интернет, разработване на гъвкава роботика, на миниатюризирани системи, на всъдеходни системи и на системи за заглушавана на земята, в морето и във въздуха", се казва в правителствено изявление.

Мосад търси също нови методи за резюмиране на документи, каталогизиране на информация и извличане на семантични връзки чрез самообучение на машини.

Фондът ще предоставя до 2 милиона шекела (500 000 долара) на съответните компании. Той няма да придобива дялове в компаниите, в който влага средства, а ще се стреми към достъп до интелектуалната собственост на програмите, които финансира.

Израел отдавна инвестира пряко във високи технологии чрез националната агенция за иновации, която финансира стартъп компании и научноизследователска и развойна дейност. За първи път обаче израелска разузнавателна служба се обявява публично като потенциален инвеститор.

Засега няма информация за размера на средствата, с които ще разполага фондът, но името му ще е "Либертад" ("свобода" на испански език), както се е казвал корабът, отплавал с еврейски бежанци от България през 1940 г. към тогавашната британска подмандатна територия Палестина - днешен Израел.
Мосад гарантира дискретност на компаниите, които финансира, и се ангажира да не огласява имената им и да не ги ограничава да ползват и други фондове.

Израелският сектор на високите технологии е един от най-развитите в света извън Силициевата долина в Калифорния. Много от преуспелите в международен план израелски стартъп компании са създадени от ветерани от звената за хайтек шпионаж и комуникации към израелските въоръжени сили, отбелязва Financial Times.

Израел


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ☆L☆U☆C☆I☆F☆E☆R☆
  Отговор
  1 12:41  28.06.17
  mossad ZALAGA NA "isliamska durjava"...
 • гост
  Отговор
  2 16:46  28.06.17
  На една от снимките има един орел,който много ми прилича на един друг герб, от едни други времена.

Напиши коментар:


Публикувай