985 0

Ел Кавалере се завръща (СНИМКИ)

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони съобщи, че ще оглави консерваторите на парламентарните избори догодина

Ел Кавалере се завръща (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони съобщи, че ще оглави италианските консерватори на парламентарните избори догодина. В интервю за в. Corriere Della Sera Берлускони обеща намаляване на данъците и щедри социални субсидии, за да привлече повече избиратели, допълва Reuters.

До неотдавна политическата кариера на Берлускони изглеждаше приключила заради здравословните му проблеми и присъдата му по дело за данъчни измами, заради което той беше изключен от парламента. Но в неделя десноцентристката партия "Форца Италия" постигна победа на местните избори в редица градове и това подхрани хипотезите, че Берлускони може да се върне в политиката.

В интервюто Берлускони припомни, че в действителност той никога не е обявявал своето оттегляне от политиката.

Заради криминалното си досие той обаче няма право да се кандидатира на избираема длъжност до 2019 г. Берлускони се обърна към Европейския съд за правата на човека, за да бъде отменена тази забрана. Но ако това не се случи, той обещава в интервюто в. "Кориере дела сера", че "ще бъде наоколо, за да ръководи предизборната кампания".

Той каза, че подготвя предизборна програма, която ще включва идеите за плосък данък и за основен доход за най-бедните. Берлускони обаче не уточни откъде ще намери парите. Бившият премиер намекна, че в програмата ще бъде заложен и по-твърд подход по миграционния въпрос. Берлускони описа ситуацията с мигрантите като напълно излязла от контрола.

Засега не е ясно как ще изглежда предизборната консервативна коалиция на Берлускони. Причините за това са неяснотите за избирателните правила и съперничеството между Берлускони и Матео Салвини, лидера на евроскептичната и антиимигрантска партия "Северна лига", за лидерството на консервативната коалиция.

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай