1 808 6

В турските училища: Джихадът е любов!

Турските ученици ще се запознаят отблизо с „истинското“ значение на думата

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Турските образователни власти включиха понятието „джихад“ в учебните програми, по които ще учат децата в средните училища в страната, съобщи Sözcü.

Учениците в южната ни съседка ще се запознаят отблизо с концепцията на понятието в исляма, което според министъра на образованието Исмет Йълмаз е възприето по грешен начин.

„Истинското значение на джихад е да обичаш страната си. Наш дълг е да поправим грешното възприятие“, заяви Йълмаз. Думата джихад често се превежда като „свещена война“ в контекста на боевете срещу враговете на исляма.

Според властите в Турция обаче джихад се отнася до вътрешните духовни борби срещу греха и прегрешенията. „Джихад е да служиш на обществото, да увеличиш благосъстоянието, да гарантираш спокойствието в общността“, заяви министърът.

„Нашият Пророк казва, че когато се завръщаме от война, тръгваме от малкия джихад към великия. Най-лесното е да воюваш, трудното е да гарантираш мира. Истинското значение на джихада е любовта към отечеството“, заяви образователният министър.

Новата програма ще влезе в сила за предстоящата учебна 2017/2018 година. Турските управници за пореден път бяха обвинени, че искат да скъсат връзките със секуларизма.

Промяната в учебната програма засили опасенията, че управляващата Партия на справедливостта и развитието обръща гръб на светския начин на живот. Бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк се стреми именно това по време на живота си – държавата да действа независимо от религията.

От новата учебна година в турските училища вече няма да се преподава и теорията на Дарвин за еволюцията. Властите се аргументираха по следния начин – била спорна и трудна за разбиране от децата.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • antimediator
  Отговор
  1 19:54  18.07.17
  „Нашият Пророк казва, че когато се завръщаме от война, тръгваме от малкия джихад към великия. Най-лесното е да воюваш, трудното е да гарантираш мира. Истинското значение на джихада е любовта към отечеството“, заяви образователният министър. Исляма е застинал в средните векове и интересно как прави препратки на младите от войната към любовта ?!

  Коментиран от #2

 • 2 21:53  18.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • antimediator
  Отговор
  3 21:58  18.07.17

  До коментар #2 от "помацу":

  Не се извинявай , а обясни как като се върнеш окървавен от битки ще погалиш близките си с кървавите си ръце и с неграмотния си мюсулмански мозък ще им обясниш за щастието,благоденствието и красотата на живота ?!
 • antimediator
  Отговор
  4 22:06  18.07.17

  До коментар #2 от "помацу":

  Защо всички останали по света искат да ви сготвят с ориз ?! Китайците са най-прагматичните хора , не могат въобще да ви дишат. Индийците са на същото мнение. Евреите и христяните ви подават ръка , а вие плюете в нея! Сега ни успивате , че видите ли болшинството мюсулмани не оправдават терористичните актове и насилието ! Това изобщо не е вярно, общувам с вашите хора и всичките с неистов ентусиазъм ми обясняват , че Америка , Запада и т.н ... са част от световната конспирация срещу ислямския свят . България да е взривила някъде по света автобус с мюсулмани ?!
 • Volvo
  Отговор
  5 00:36  19.07.17
  Dobre e te kazvat ne pravi cihad pravi lubov
 • Диди
  Отговор
  6 00:43  19.07.17
  Ердоган не иска Турция да бъде демократична,той я води към тотален ислям.

Напиши коментар:


Публикувай