1 995 1

Врагове на Дамаск си стиснаха ръцете (СНИМКИ)

Враждуващи джихадистки групировки свалиха оръжието в Северозападна Сирия

Анатоли Стайков

Враждуващи джихадистки групировки, които през последните дни воюваха помежду си в Северозападна Сирия, днес постигнаха споразумение да прекратят боевете, след като те обхванаха и ключов граничен пункт на границата с Турция, предаде Reuters.

Сблъсъците в северозападната провинция Идлиб между "Хаят Тахрир аш Шам" - алианс, свързан с "Ал Кайда", и "Ахрар аш Шам" - мощна ислямистка групировка, избухнаха в началото на седмицата.

От "Хаят Тахрир аш Шам" заявиха на официалната си страница, че организацията и движението "Ахрар аш Шам" са се споразумели за незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на задържаните по време на боевете между двете страни и за изтеглянето на движението от граничния пункт Баб ал Хауа и предаването му на цивилна администрация.

От "Ахрар аш Шам" също потвърдиха сделката в официално изявление.

До скоро двете групировки бяха съюзници в коалиция, която през 2015 г. прогони правителствените войски от почти цялата територия на провинция Идлиб. Напрежението обаче се изостри и се стигна до сблъсъци, след като "Ахрар аш Шам" издигна знамето на сирийската революция в град Идлиб - административен център на едноименната провинция.

По-рано Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че бойци на "Хаят Тахрир аш Шам" са превзели някои сгради в граничния пункт Баб ал Хауа на границата с Турция. Активисти от района съобщиха , че бойците, свързани с "Ал Кайда", са поели контрола над по-голямата част от пункта и съперниците им от "Ахрар аш Шам" се изтеглят от района.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Башар
    Отговор
    1 13:38  22.07.17
    Тия па

Напиши коментар:


Публикувай